Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kalanović: Vlada će pomoći privredi

    Država mora da pomogne privredi, a privrednici moraju da pokažu dozu odgovornosti u poslovanju, izjavila je danas u Smederevu u potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović najavljujući da Vlada priprema novi antikrizni paket mera za privredu.

    Situacija u domaćoj privredi je teška i privrednici Smedereva dele sudbinu cele zemlje, rekla je potpredsednica Kalanović posle razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave, privrede i Regionalne komore Smedereva.

    Kalanovićeva je posle razgovora prenela novinarima da je u pripremi izdvajanje više novca za povećanje likvidnosti privrede i smanjenje obavezne rezerve banaka, kako bi bilo obezbeđeno više kredita privredi.

    Kalanovićeva je najavila da će vlada, u cilju poboljšanja likvidnosti ekonomije, doneti uredbu o skraćenju roka za izvršenje obaveza u međusobnim plaćanjima privrede na 60 dana.

    Uredba će, po Kalanovićevoj, najpre biti primenjena za plaćanja države i državnih organa.

    Tom uredbom biće uspostavljen reciprocitet kako za državu tako i za privredu, objasnila je potpredsednica Vlade Srbije.

    Na sastanku je, kako je rekla, bilo reči i o tome da bi smanjenje obavezne rezerve banaka prema urađenim analizama, bilo najprihvatljivije sa 40 na 20 odsto, čime bi se oslobodilo oko 750 miliona evra viška sredstava banaka za kreditiranje privrede.

    Kalanovićeva je dodala da bi i 20 odsto obavezne rezerve banaka bio viši nivo od nekih zemalja u okruženju, pa čak i kod nekih država u Evropskoj uniji (EU).

    Kalanovićeva je najavila da će u budžetu za 2012. biti planirana i dodatna sredstva za podršku privredi.

    Potpredsednica Vlade je prenela da je sa privrednicima razgovarala o reformi inspekcijskih službi, smanjenju „sivog“ tržišta, o izmenama Zakona o javnim nabavkama, efikasnosti sudova za sprovođenje stečajnih postupaka i u rešavanju radnih sporova, kao i o fiskalnim taksama i parafiskalnim opterećenjima.

    Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin založio se za održavanje više sastanaka sa privrednicima na terenu u saradnji sa predstavnicima izvršne vlasti, ocenjujući da će samo u direktnom kontaktu biti dobijene prave informacije o problemima u privredi.

    Predsednik Bugarin je ocenio da su prve mere koje su PKS i Vlada Srbije donele prethodnih nekoliko nedelja, bez obzira što se ne radi o finansijskoj pomoći privredi, već imale efekte u ublažavanju novog talasa krize.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE