Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Alarmantan broj obolelih od raka u Srbiji

    Broj obolelih od karcinoma u Srbiji je alarmantan, godišnje 2.400 osoba umre od raka debelog creva, a 1.700 do 1.800 je novoregistrovanih žena obolelih od kancera dojke, upozorio je danas ministar zdravlja u Vladi Srbije Zoran Stanković.
     
    To je 15 odsto više muškaraca i 19 odsto više žena u odnosu na druge razvijene zemlje i zato Ministarstvo zdravlja preduzima aktivnosti da se ta cifra svede na „razumnu meru“, rekao je Stanković na otvaranju konferencije „Podrška uvođenju programa za rano otkrivanje raka u Srbiji“.

    On je istakao da veruje u zdravstvo Srbije i da će primenom projekta koji omogućava ranu dijagnozu raka dojke, grlića materice i debelog creva, biti smanjena smrtnost od malignih bolesti i poboljšano zdravlje stanovnika Srbije.

    Ministarstvo zdravlja projekat sprovodi u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, koja će za te svrhe izdvojiti 6,6 miliona evra. Šef Delegacije EU Vensan Dežer rekao je da će ta sredstva biti upotrebljena za kupovinu 20 mamografa, 48 mikroskopa i 15 uređaja za kolonoskopiju. „Ali, oprema ne može sve da reši, potrebno je podići svest stanovništva za ranom detekcijom bolesti“, naglasio je on.

    Dežer je ukazao i na veliku ulogu medija u podizanju svesti građana da je potrebno provesti ranu detekciju raka, jer je Srbija, nažalost, u vrhu liste po broju obolelih od raka debelog creva, dojke i grlića materice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE