Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obnovljena polovina stambenog fonda u Kraljevu

    Ministar za ljudska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je u Kraljevu da je Vlada za 11 meseci izgradila 462 montažne kuće, sanirala 32 stambene zgrade, isplatila naknade za štetu i materijal za popravku oko 11.500 lakše oštećenih, kao i novac za projekte i građevinski materijal za sanaciju pko 1 500 teško oštećenih kuća.
     
    „Nadoknadom štete obuhvaćeno je i oko 8.500 stanova, a kućni saveti u više od 50 zgrada dobili su odgovarajuću pomoć za popravku. U roku koji je Vlada sebi dala kao zadatak da obnovi Kraljevo do 1. oktobra, obnovljena je polovina ukupnog stambenog fonda. Sa dve i po milijarde dinara veliki posao odrađen je za relativno malo vremena“, ocenio je ministar Marković.

    Prema njegovim rečima, Srbija nikada pre nije na sličan način reagovala u sličnim situacijama, ali je na slučaju kraljevačkog zemljotresa država napravila metodologiju koja će biti obrazac za reagovanje ubuduće. Taj obrazac, kako je naveo, podrazumeva efikasnost, transparentnost i isti tretman za sve građane.
     
    „Ustanovljenoj Komisiji za žalbe obratilo se 2.220 građana, 65 odsto žalbi je odmah pozitivno rešeno. Nezadovoljni odgovorom imali su mogućnost drugostepene žalbe Sstabu za vanredne situacije i, u krajnjoj instanci zaštitniku građana“, pojasnio je ministar Marković.

    On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se, od oko 80.000 ljudi koji su direktno i indirektno bili pogođeni zemljotresom, svega petoro obratilo zaštitniku građana.

    „Tri predmeta su rešena odmah“, rekao je ministar Marković poručujući svim građanima Srbije da izvuku pouke iz iskustava kraljevačkog zemljotresa. „Svi treba da se odluče da osiguraju svoje nepokretnosti. Nije posao države da sanira privatne objekte. Ovde su građani bili u teškoj materijalnoj situaciji i država je morala da pomogne, ali osigurati kuću nije skupo, a daje sigurnost“, rekao je ministar Marković.

    Prema rečima gradonačelnika Kraljeva Ljubiše Simovića, od oko dve i po milijarde dinara uloženih u obnovu Kraljeva, 90 procenata je iz budžeta Srbije, a ostatak iz donacija.

    Razoran zemljotres jačine 5,4 Rihtera Kraljevo je pogodio 3. novembra prošle godine. U svojoj kući u naselju Jarčujak kod Kraljeva tada su smrtno stradali supružnici Natalija i Siniša Stašic, a lakše je povređeno još 180 ooba. Tokom perioda sanacije poginule su još dve osobe.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE