Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deveti međunardoni salon stripa od 29. septembra

    Deveti Međunarodni salon stripa biće održan od 29. septembra do 2. oktobra u Studentskom kulturnom centru (SKC) Beograda, saopštili su danas organizatori


    Specijalni gost Salona, koji organizuje „Srećna galerija“ SKC-a, biće londonski publicista i kustos Pol Gravet (Paul Gravett), koji se bavi izdavaštvom i promovisanjem svetskog stripa skoro 30 godina.

    Organizatori su na konferenciji za novinare saopštili da se na konkurs prijavilo 276 učesnika iz 32 države sveta, i ocenili da stripska scena opstaje, i u vreme najveće krize izdavaštva.
     
    – Većina nagrada Devetog salona pripala je srpskim autorima, kao i glavne nagrade: Gran pri, nagrada za crtež i nagrada za scenario – saopštili su organizatori.

    Priznanje za doprinos srpskom stripu ove godine je pripalo Novici Kruljeviću.

    Žiri u sastavu strip autori Zoran Tucić, Darko Perović, Radivoj Bogičević, dramaturg Aleksandar Janković i istoričar umetnosti i kritičar Slobodan Ivkov dodelio je specijalne nagrade za najmladjeg učesnika Janji Limić i Sari Trkulji.

    – Iako postoje sumnje, strip i pored svih konkurencija – televizije i interneta, opstaje, a to nam dokazuju i sjajni radovi mladih autora – kazao je član žirija Radivoj Bogičević.

    Svečano otvaranje salona i dodela nagrada biće održani 29. septembra u 19 sati, kada će nastupiti i kubanski umetnik Lazaro Del Togo Vega. Posetioce salona stripa i ove godine očekuje bogat i raznovrstan program.

    Organizatori su najavili promociju strip antologije „Stripovi koje smo voleli: izbor stripova i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije“, koji je prvi kritički leksikon o stripu u Istočnoj Evropi namenjen najširoj publici.

    Promocija, na kojoj će govoriti koautori knjige Živojin Tamburić, Zdravko Zupan i Zoran Stefanović, biće održana u subotu, u 19 sati u SKC-u.

    Istog dana, posetioci će moći da prisustvuju konferenciji o crogorskom novinskom stripu kao i predavanju strip autora Zorana Đukanovića o analizi stila određenih strip autora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE