Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smehom protiv demencije

    Smeh bi mogao da bude dobar lek za starije ljude koji pate od demencije, otkriva nedavno australijsko istraživanje.Ovaj „prirodni lek“, koji ne izaziva nikakve nuspojave, promoviše australijski terapeut humorom Žan-Pol Bel koji zasmejava starije pacijente u okviru svog programa „Igraj se“.


    Prilikom osmišljavanja programa, Bel je pošao od rezultata studije o uticaju terapije humorom na raspoloženje, ponašanje i socijalizaciju dementnih pacijenata koji su pokazali da su korisnici terapije delovali srećnije.
     
    Istraživanje, u kojem je i sam učestvovao, bilo je sprovedeno tokom tri godine u 36 staračkih domova u kojima je Bel organizovao igre, pričao vicive i pevao kako bi razveselio svoje sagovornike.
     
    Osim što su izgledali srećnije, dementni pacijenti obuhvaćeni studijom delovali su 20 odsto smirenije, kazala je vođa istraživanja Li-Fej Lou sa Psihijatrijske škole Univerziteta Novog Južnog Velsa. „Dvadeset odsto zvuči malo, ali isti rezultat bismo postigli i da smo im dali antipsihotike, lekove koji se koriste u lečenju šizofrenije i bipolarnog poremećaja“, objasnila je ona.
     
    Oko 6,5 odsto ljudi starijih od 65 godina i 22 odsto starijih od 85 godina pate od demencije, koja obuhvata oko 60 raznih poremećaja koji izazivaju neurodegerativne promene na mozgu. Osim pacijenata, blagotvornu korist od terapije osetilo je i osoblje staračkih domova koje je bilo poletnije u obavljanju svakodnevnih zadataka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE