Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Država nezadovoljna cenama goriva

    Vlada Srbije nije u potpunosti zadovoljna cenovnom politikom najvećeg broja naftnih kompanija koje posluju na tržištu Srbije, izjavio je danas savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić i najavio da će država, ako zatreba, preduzeti sve neophodne mere da zaštiti interese građana i privrede.

    Nema nigde tako liberalizovanog tržišta, gde je dozvoljeno da se na njemu ostvaruju ekstraprofiti u trgovini naftom i naftnim derivatima i da to na kraju plaćaju građani, ali „Srbija još nije ušla u tu zonu“, rekao je Škundrić, učestvujući na stručnom skupu o tržištu motornih goriva u Srbiji.

    „Mi nismo još ušli u tu zonu, ali ako uđemo u zonu u kojoj će marže nekontrolisano rasti, država će morati da posegne za onim merama za kojima posežu i zemlje Evropske unije i druge zemlje razvijenog sveta“, rekao je Škundrić i naglasio da liberalizacija tržišta ne podrazumeva samovoljno ponašanje učesnika na tržištu, već poštovanje onih regulativa i zakona države, koja uređuje to tržište.

    „Zato treba da iskoristimo sve uslove koje ovo tržište pruža, da bi za građane i privredu postigli najbolji kvalitet i objektivnu cenu naftnih derivata, sa stanovišta ukupnih kretanja cena u regionu i Evropi“, naglasio je Škundrić.

    Svesni smo činjenice da bi gorivo bilo još skuplje da smo zadržali model formule po kojem je država određivala najviše maloprodajne cene, ali sada imamo više cene na tržištu nego da smo primenjivali mediteransku formulu, rekao je savetnik premijera za energetiku.

    Suočeni smo i sa slučajevima nelegalne trgovine naftnim derivatima i tu država, zbog zaštite potrošača i naftnih kompanija, mora da preduzme najrigoroznije mere da spreči svaki oblik šverca i da sankcioniše svako nepoštovanje standarda i eventualne prakse umešavanja koje su se događale na nekim pumpama, naglasio je Škundrić.

    Time se zakida budžet i građani Srbije, a zbog lošeg kvaliteta je moguće i oštećenje voznog parka, precizirao je savetnik premijera za energetiku.

    „Kada bude završena modernizacija NIS-ove rafinerije u Pančevu i ako postignemo spregnut sistem između NIS-a i Petrohemije, stvoriće se povoljniji uslovi za konkurentniju borbu za svakog potrošača kroz bolji kvalitet i bolju cenu za potrošače“, napomenuo je Škundrić, na skupu koji je organizovala Srpska naftno-gasna asocijacija SNAGA i Privredna komore Srbije (PKS), uz podršku Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

    On je najavio da će Srbija u decembru ove godine aktivno učestvovati na 20. jubilarnom kongresu Svetskog naftnog saveta u Kataru, kome će prisustvovati više od 3.000 učesnika, oko 300 direktora svetskih naftnih kompanija i 30 ministara energetike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE