Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poljoprivredna mehanizacija u Srbiji na izdisaju

    Vrednost proizvodnje srpske industrije poljoprivrednih mašina pre dve decenije bila je veća od milijarde evra. Tada se godišnje proizvodilo više od 48.000 traktora, 51.000 motora, više od 2.000 kombajna, 10.000 kosačica, 700 presa za baliranje… Dve trećine ove proizvodnje išlo je u izvoz. Međutim, ova proizvodnja je uništena. Danas u Srbiji ima ukupno oko 400.000 traktora, 25.000 kombajna i više desetina hiljada kosačica i ostale mehanizacije čiji je prosek starosti veći od dve i po decenije i postoji potreba za obnavljanje ovih radnih mašina.

    Proizvodnja poljoprivredne mehanizacije se nalazi na tehnološkom minimumu sa vrednošću od 65 miliona evra godišnje, što je 16 puta manje nego pre dve decenije. Nekada je ova industrija zapošljavala blizu 24.000 radnika, dok danas postoji 60 preduzeća sa manje od 4.000 zaposlenih.

    Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović za „AgroServis” kaže da je u ovoj grani osnovan jedan od prvih klastera u zemlji i da se u teškim uslovima održao i da uspešno funkcioniše već pet godina. U takvoj organizaciji firme zajednički nastupaju prema Vladi Srbije, kao i na sajmovima u svetu, pa imaju znatno više šansi da se brže oporave i vrate na nekadašnja, ali i da osvoje nova tržišta.

    Direktor klastera poljoprivredne mehanizacije „Bipom“ Milivoj Stojanović naglašava da se iz ove grane danas izvozi tek trećina proizvodnje i to u zemlje ex Jugoslavije u vrednosti od 27 miliona dolara godišnje. Zbog naše neorganizovanosti gubici u ovoj industriji su ogromni. Najbolji dokaz su podaci da je izvoz manji za milijardu evra godišnje ili za 2,7 miliona evra dnevno. Uvoz je zbog toga veći za 70 miliona evra godišnje, a i manje je zaposleno nego što bi mogli sad da imamo u fabrikama (oko 10.000 radnika)! Domaći proizvođači traže da se zaustavi uvoz polovne mehanizacije, jer tvrde da sve može da se proizvodi u nekadašnjim fabrikama, sa minimalnim ulaganjima u modernizaciju. Postojeći proizvodnji program ove privredne grane u Srbiji je 45 vrsta mašina.

    Velika šansa Srbije u ponovnom pokretanju ovih fabrika je i zbog toga što se u jugoistočnoj Evropi godišnje obrne u trgovini ovim mašinama oko 400 miliona evra.

    Montaža mašina i traktora stranih kompanija u našoj zemlji, sve manje priču o novoj renesansi domaće industrije čini realnom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE