Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pušači dobijaju moždani udar 10 godina ranije od nepušača

    Pušačima preti veći rizik od pucanja krvnih sudova i moždanog udara i to u ranijoj dobi, ali nakon pola do dve godine od prestanka pušenja rizik se značajno snižava.

    Pušači imaju tri puta veći rizik od moždanog udara i verovatnije je da će ga dobiti decenijama ranije nego nepušači, otkrila je studija Univerziteta Otava. Sprovedena je na 950 ljudi, od čega 700 njih pušača, a 250 nepušača. Pušači takođe imaju četiri puta veći rizik od pucanja krvnih sudova. Pušači koji su pretrpeli blaži moždani udar imaju deset puta veću verovatnoću od većeg udara, pogotovo ako nastave da puše, tvrde naučnici.

    Prosečna starost pacijenata pušača koji su pretrpeli moždani udar je bila 58 godina, u poređenju sa prosečnih 67 godina među nepušačima. Međutim, ljudi koji prestanu da puše, u roku od pola do dve godine smanje rizik od moždanog udara na isti nivo kao i nepušači.
     
     Moždani udar se može sprečiti. Prestanak pušenja, kontrola krvnog pritiska, zdrava ishrana i fizička aktivnost značajno smanjuju rizik od moždanog udara, tvrdi jedan od istraživača, doktor Majk Šarma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE