Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Loznica: Zavod pomaže poljoprivrednicima da unaprede proizvodnju

    Stručnjaci Zavoda za poljoprivredu u Loznici raznovrsnim vidovima delovanja pomažu poljoprivrednim domaćinstvima u Podrinju da osavremene i unaprede proizvodnu delatnost, izjavila je stručnjak za stočarstvo u Zavodu Gordana Vujaklija.

    Vujaklija je istakla da savetodavnim radom sa poljoprivrednicima i različitim vidovima obučavanja, u skladu sa programskim ciljevima Ministrstva poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva, zaposleni u Zavodu nastoje da u što većoj meri doprinesu usvajanju znanja o savremenom načinu proizvodnje u svim poljoprivrednim delatnostima.

    Ona je navela da berba kukuruza, koja je sada u punom jeku na području delovanja Zavoda, a to su teritorije Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika, predstavlja povod da se poljoprivrednim proizvođačima posebno ukaže na strateški značaj te žitarice.

    Zavod kontinuirano, prvenstveno savetodavnim radom i predavanjima za poljoprivrednike, pomaže stočarima da usvoje tehnologiju savremene primarne proizvodnje i metode koji će im pomoći da što uspešnije upravljaju njihovima farmama rekla je Vujaklija.

    Ona je posebno ukazala na značaj planske proizvodnje koja je, kako smatra, neophodna pre svega u svinjarstvu, ukoliko se želi kvalitetan matični zapat koji, što je izuzetno važno za proizvođače, omogućava profitabilnost u toj delatnosti.

    Slično je i u mlečnom govedarstvu koje prati pre svega niska mlečnost krava (oko 15 litara dnevno po grlu), staje su neuslovne, sa puno betona, bez dnevne svetlosti, za dnevni obrok se koristi skupa hrana, a uz sve to ide slaba i nedovoljna selekcija, zbog čega je bio neophodan uvoz priplodnih junica, ukazala je Vujaklija.

    Svestrani vidovi obučavanja proizvođača koje realizuje Zavod u Loznici potrebni su i zbog toga što predstoji kreditiranje poljoprivredne delatnosti većih razmera, zaključila je Vujaklija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE