Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će Obama izgurati svoj plan protiv nezaposlenosti

    Front socijalnih nemira koji se danima širi američkim ulicama sada se otvara i u Kongresu. Dok nedaleko od Bele kuće, kao i u još stotinak gradova SAD, mase nezadovoljnih Amerikanaca protestima izražavaju bunt protiv pohlepe bogatih, nezaposlenosti i posrnule ekonomije u Kongresu danas počinje bitka oko zakona za otvaranje novih radnih mesta.

    Predsednik SAD-a Barak Obama snažno “lobira” za svoj 450 milijardi dolara težak plan, koji bi trebalo da se nađe pred Senatom. Ali, uprkos činjenici da rastuća nezaposlenost “guši” američku ekonomiju, čini se da politika odzvanja jače holovima kongresnog zdanja, pa Obamin zakon nailazi na prepreke ne samo u redovima republikanaca koji kontrolišu Predstavnički dom, već i predsednikovih demokrata, brojnijih u Senatu.

    Obama tvrdi da njegov plan prevazilazi partijske linije, ali realnost ga demantuje. Republikanci ne žele da čuju za povećanje taksi milionerima, koje predsednik predlaže. Demokrate se sumnjiče zbog viška Obamine predusretljivosti prema drugom taboru.

    Umesto obećanog stavljanja tačke na podele na “plavu” i “crvenu” Ameriku, poboljšanja političkog sistema i korenitih promena u Vašingtonu Obama se, usred ekonomske krize, u mesecima u kojima se bori za reizbor 2012. godine, nalazi u nezavidnoj situaciji. Umesto ispunjenja obećanja o jedinstvu, ostaje mu hvatanje u koštac sa protivnicima.

    U timu savetnika predsjednika SAD-a za otvaranje novih radnih mesta koji se u utorak sastaje sa Obamom u Pitsburgu, nalazi se i nekoliko lidera vodećih kompanija koje su poslednjih meseci otpustile dobar deo radnika, ostvarujući istovremeno rekordne profite, piše američki dnevnik “Los Anđeles tajms”.
     
    U timu je 27 lidera vodećih američkih kompanija, uključujući “Ameriken ekspres”, “Komkast” i “Intel”. Na dan kada je Obama timu priključio Keneta Činolta, direktora “Ameriken ekspresa”, ova komapnija je zatvorila pogon u Severnoj Karolini i otpustila 550 radnika, dok se takođe pohvalila profitom od preko milijardu dolara za poslednje tromesečje prošle godine, prenose agencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE