Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkriveno zašto se Stiv Džobs uvek isto oblačio

    Poznate plave farmerke i crna dolčevita inspirisani su Sonijevim radnicima, prema informacijama objavljenim u dolazećoj biografiji Stiva Džobsa, koju je napisao Valter Isakson.
    Osamdesetih godina Džobs je bio na turneji po Sonijevim fabrikama i tamo je video radnike koji su svi bili isto odeveni. Rečeno mu je da radnici nose uniforme jer nakon 2. svetskog rata mnogi Japanci nisu imali ni za odeću, pa im je Soni osigurao ove uniforme. Tokom vremena, svaka firma u Japanu razvila je svoj vlastiti stil i to je za radnike bila obaveza.

    Džobs je mislio da bi istu stvar mogao da učini i za Apple. Ali, pokazalo se da je to bila njegova velika greška.
     
    Soni, koji je vrlo cenio dobar stil, angažovao je poznatog dizajnera Isseya Miyakea da mu dizajnira uniforme. To je bila jakna napravljena od najlona otpornog na paranje s rukavima koji su se mogli skinuti na patent zatvarač kako bi se dobio prsluk.

    Džobs je tako nazvao ovog dizajnera i zamolio ga da mu dizajnira prsluk za Apple. Ili prema Džobsovim rečima kako se navodi u biografiji: „Vratio sam se s nekim uzorcima i rekao svima kako bi bilo sjajno kada bismo svi nosili te prsluke. O čoveče, bio sam izviždan na pozornici. Svi su mrzeli tu ideju“.

    Ipak, vremenom Džobs se sprijateljio s Miyakeom i redovno ga je posećivao. Tako mu je jednom došao s idejom da mu Miyake dizajnira uniformu, ali samo za njega. Trebala mu je zbog dnevne praktičnosti, ali i zbog svoje mogućnosti da prenese njegov stil.

    „Zato sam zatražio od Isseya da mi napravi neke njegove crne dolčevite koje su mi se svidele i on mi je napravio stotine takvih. To je ono što ja nosim. Imam ih dovoljno do kraja života“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE