Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mama, da li si i ti glupača?

    Osnovci od petog do osmog razreda, koji srpski jezik uče iz udžbenika „Gramatolomija“, u kom piše da je dobio pozitivnu ocenu Ministarstva prosvete, žene s punim pravom mogu da nazovu – glupačama. Tako bar stoji u ovoj knjizi čiji je izdavač „Teatar za“ iz Beograda, prenosi Press.
     

    U „Gramatolomiji“, na strani 74, u lekciji o građenju reči, doslovce su navedeni primeri glup-ača, lozov-ača i krast-ača, uz objašnjenje da se radi o ženskoj osobi, vrsti rakije i vrsti žabe, čime se šalje nedvosmislena poruka da su poneke žabe krastače, poneke rakije lozovače i sve žene glupače.
     
    Kao autor udžbenika navedena je Dušanka Vujović, inače profesorka na Novosadskom univerzitetu. U „Teatru za“ su juče novinarima Pressa tvrdili da je reč o starom izdanju udžbenika, koje se više ne koristi. Međutim, u prvoj knjižari u kojoj je to provereno u centru Beograda knjiga „Gramatolomija“ se bez problema mogla kupiti , izdata 2010. godine, sa pomenutim primerima na 74. strani.
     
    Mada se u knjizi navodi da je dobila pozitivnu ocenu Ministarstva prosvete 2007. godine da se može koristiti kao pomoćno sredstvo u nastavi srpskog jezika, na sajtu ministarstva „Gramatolomija“ nije navedena na spisku udžbenika.

    Pomoćnik direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Jadranka Milošević kaže da je komisija koja odobrava udžbenike promenjena od 2007. godine do danas. „Kao profesor srpskog jezika mogu da kažem da sufiksi u „Gramatolomiji“ nisu adekvatno upotrebljeni i da tumačenja reči nisu ispravna. O tome je trebalo da vodi računa recenzentska komisija i njenim članovima bi trebalo postaviti pitanje da li smatraju da je u redu navoditi ovakve primere u pomoćnim udžbenicima za decu. Mislim da se niko neće složiti da su adekvatni,“ ističe Miloševićeva.

     

    Školski psiholog Branka Tišma navodi da sadržaji koji se daju u udžbenicima moraju biti primereni. „Moraju da odgovaraju uzrastu dece, estetskim, moralnim i socijalnim vrednostima koje želimo da razvijamo u društvu. Srpski jezik je toliko bogat da su se mogli naći i adekvatniji primeri. Škola bi trebalo da bude sredina u kojoj se poštuju rodovi, a ni lozovača nije dobar primer. Institut za psihologiju je sproveo istraživanje i dao preporuke koje kriterijume treba da zadovolji dobar udžbenik, a jedan od njih je da mora da zadovolji estetske, etičke i društvene vrednosti. Ovi primeri svakako ne odgovaraju sadržajima koje želimo da negujemo. Zamislite samo profesora koji ove primere navodi na času, izazvao bi buru smeha,“navodi Tišma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE