Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izložba „Kako je tumačen Ivo Andrić“

    U Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković“ danas je otvorena izložba „Kako je tumačen Ivo Andrić“, organizovana u saradnji sa Filološkim fakultetom i Zadužbinom Ive Andrića.

    Izložba, koju je besedom otvorio profesor Filološkog fakulteta Jovan Delić, priređena je povodom ovogodišnjeg dvostrukog jubileja: 100 godina od objavljivanja Andrićevih prvih književnih radova i 50 godina otkako mu je dodeljena Nobelova nagrada za književnost.

    Goste, među kojima su bili brojni pisci dobitnici Andrićeve nagrade, pozdravila je u ime domaćina direktorka Univerzitetske biblioteke Stela Filipi Matutinović
    i pročitala lično pismo koje je naš jedini nobelovac uputio Biblioteci 1952 godine čestitajući joj 40 godina od osnivanja.

    Dekan beogradskog Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš izrazila je zadovoljstvo što su se fakultet i biblioteka udružili oko organizovanja izložbi posvećenih velikanima svetske literature u koje svakako spada i Andrić.

    Ona je izložbu koja obuhvata monografske publikacije posvećene Andriću, zbornike, doktorske disertacije, članke u monografijama i periodici nazvala „prazničnom trpezom za poštovaoce knjižzevnosti i Andrićevog dela“.

    Izložba koja je postavljena u holu biblioteke ima odvojene segmente koji obuhvataju komparativna istraživanja, recepciju Andrićevog dela, biobibliografsku građu, zatim literaturu koja sadrži razgovore i sećanja i, konačno, radove koji analiziraju prethodne kritike i tumačenja.

    Upravnik Zadužbine Ive Andrića Dragan Dragojlović čestitao je biblioteci 90. rođendan i zahvalio se autorima izložbe Vuki Jeremić i Dragani Mihailović, bibliotekarima savetnicima biblioteke, kao i svim saradnicima koji su dali priloge za studijski katalog izložbe.

    Profesor Delić se opredelio da besedu limitira na „jedna mali medaljon iz Andrićevog stvaralaštva“ – tekst „Mostovi“ napisan 1993. za koji je rekao da je „lirski esej“ u kome je sam autor demantovao ličnu opasku da nije dostigao one vrhove pišući poeziju i eseje kao u romanima .

    Citirajući profesora Ivu Tartalju da je Andrić bio “ filozof mostova“, Delić je dodao da je u ovom delu napisao “ filozofsku odu stvarnim i imaginarnim mostovima“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE