Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Suša znatno umanjila rod soje

    U Jadru je završena žetva soje čiji je prosečan prinos 1,7 tona po hektaru što je znatno manje nego prošle godine, a i zrno je sitnije, pre svega zbog dugotrajne suše i visokih temperatura tokom leta.

    Rukovodilac sektora za ratarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Milenko Ðurić rekao je danas za Tanjug da je zbog izuzetno visokih dnevnih temperatura i dugotrajnog perioda bez kiše došlo do prinudnog sazrevanja soje čija je žetva počela nešto ranije nego inače.
     

    Prema njegovim rečima, uz vlažnost zrna od 13 procenata, prosečan prinos od 1,7 tona po hektaru je znatno manji nego prošle godine, kada je bio u rasponu od tri do pet tona ali uz vlažnost zrna koja je iziskivala dodatno sušenje što je uticalo na povećanje troškova proizvodnje te uljarice.
     

    Uzgajanje soje, kako je objasnio Ðurić, proizvođačima obezbeđuje pogodnosti prilikom setve, repromaterijal koji se plaća u jesen naturalno, i siguran otkup roda, a ta industrijska biljka predstavlja odličan predusev ne samo za pšenicu nego i za proizvodnju drugih strnih žita.

    Uprkos tome, prema ustaljenim navikama poljoprivrednika, proizvodnja te uljarice se i dalje zasniva jedino u u Jadru, u lozničkom kraju, a ovoga puta je bila zasejana na 1 800 hektara rekao je Ðurić.

    Loznički Zavod svojim delovanjem, osim teritorije grada Loznice, obuhvata područja okolnih opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE