Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putari i sutra ispred Vlade Srbije

    Sindikati pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe razišli su se ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu i sutra će se u 8.00 ponovo tu sastati, izjavio je danas agenciji Beta predsednik Samostalnog sindikata PZP Beograd Milan Jovanović.
     
    On je kazao da je za sutra u 9.30 dogovoren sastanak sa Ministrom infrastrukture Srbije Milutinom Mrkonjićem. „Skupljaćemo se ispred zgrade Vlade dok ne dobijemo odgovor na naše zahteve“, naveo je Jovanović.
     
    Radnici zahtevaju od vlade deblokadu računa preduzeća, isplatu zaradjenih a neisplaćenih plata i konvertovanje potraživanja banaka u kapital predzeća.
     
    Kako je kazano radnici iz Niša i Vranja prespavaće večeras u autobusima u Beogradu, a radnici iz Novog Sada i Kragujevca će se vratiti u svoje gradove, odakle će sutra ponovo doći da protestuju ispred zgrade Vlade.
     
    Jovanović je dodao da, kada ove zime padne sneg, postoji mogućnost da ta preduzeća neće moći da čiste puteve u Srbiji jer nemaju dovoljno novca za gorivo, so i kameni agregat. „Imamo okvirni dogovor sa generalnim direktorom ‘Puteva Srbije’ Zoranom Drobnjakom kojim bi to preduzeće finansiralo deo troškova za uklanjanje snega, ali ćemo se oko detalja dogovoriti do kraja nedelje“, kazao je on.

    Sindikalno rukovodstavo preduzeća za puteve „Niš“, „Vranje“, „Kragujevac“, „Beograd“ i „Vojvodinaput Bačkaput“ ocenilo je da su državni organi u velikoj meri odgovorni za nepodnošljiv materijalni i socijalni položaj radnika tih firmi.
     
    U Samostalnom sindikatu putara Srbije ističe se da su za finansijske probleme u tim preduzećima odgovorni Ministarstvo za ekonomiju i Ministarstvo za infrastrukturu, Agencija za privatizaciju i preduzeće Putevi Srbija, ali da posebnu odgovornost snose i AIK banka i Unikredit banka.
     
    Putari su naveli da su „banke bez ekonomske ili pravne logike odobravale vlasniku Nibens grupe Milu Djuraškoviću, koji se sada nalazi u zatvoru, kredite u visini od više desetina miliona evra“.
     
    „Pozivamo državne organe da do kraja ispitaju sve okolnosti koje su dovele do toga da više hiljada radnika Nibens grupe i njihovih porodica ostane bez sredstava za život“, rečeno je u tom Sindikatu.
     
    Računi preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugova od oko 180 miliona evra, od kojih je oko 130 miliona evra dug bankama. Zbog toga je s bankama postignut dogovor o restrukturiranju preduzeća kroz stečaj.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE