Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako je Ajnštajn postao Anštajn

    Gradske službe Niša prekrstile su jednog od najvećih umova u istoriji sveta, fizičara Alberta Ajnštajna i njegovu suprugu, matematičarku, Milevu Marić Ajnštajn.
     
    Na tablama u dvema ulicama u naselju Stevan Sinđelić koje su postavljene pre nekoliko dana pogrešno su napisana njihova prezimena tako da ispada da se prezivaju Anštajn umesto Ajnštajn. “Bilo mi je u prvom trenutku drago kada sam čuo po kom velikom naučniku će se zvati naša ulica, ali sam se razočarao kada sam video tablu sa nazivom u ulici pre nekoliko dana jer je imala grešku u prezimenu. I ulici koja je dobila ime po njegovoj supruzi, Milevi Marić Ajnštajn, napravili su istu grešku. Ljudi prolaze naseljem gledaju, pa se zapitaju, da li je moguće” , kaže Boban Igić iz Ulice Alberta Anštajna.

    Vojislav Stojadinović iz susedne Zaječarske ulice kaže da je smešno i neodgovorno da se napravi takva greška. A Milan Marković kaže da će Nišlije opet biti izložene podsmesima, zbog neodgovornosti nadležnih.

    “Ne mogu da verujem da odluka prođe kroz toliko ruku a da niko ne primeti grešku. Ovo pokazuje samo da niški odbornici ne gledaju kakve odluke donose već da po komandi podižu ruke” , smatra on.

    Table su postavljene po nalogu Gradske uprave za komunalne delatnosti u kojoj nisu znali za ovu grešku, ali se pravdaju da su postupili po skupštinskoj odluci.

    “Kada gradska Komisija za promene naziva donese predlog on se šalje na saglasnost Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a potom ga usvaja Skupština grada. U saglasnosti koju je izdalo Ministarstvo stoje nazivi Ulica Alberta Anštajna i Mileve Marić Anštajn pa je i Skupština grada usvojila takvu odluku. Čak i da primetimo grešku mi nemamo prava da je ispravljamo na svoju ruku” , kaže pomoćnik načelnika Uprave za komunalne dolatnosti Čedomir Stipsić i dodaje da se greška može ispraviti uz saglasnost Ministarstva za vršenje ispravke.

    Novinari Blica u Komisiji za promenu naziva ulica nisu mogli da razgovaraju sa Dragoljubom Stamenkovićem.

    Table su postavljene po nalogu Gradske uprave za komunalne delatnosti u kojoj nisu znali za ovu grešku, ali se pravdaju da su postupili po skupštinskoj odluci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE