Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zbog birokratije stočari još čekaju dva miliona evra

    Stočari iz tri sela pirotske i dimitrovgradske opštine početkom aprila konkurisali su za Star projekat, koji finansira Svetska banka, vredan dva miliona evra. Iako su ispunili vrlo stroge kriterijume, ni posle šest meseci, nisu dobili bespovratna sredstva. Stočari su kivni na državnu administraciju, jer već šest meseci čekaju da neko stavi potpis u nadležnom ministarstvu.
     
    Stočari su imali određene troškove dok su se pripremali da ispune uslove Svetske banke za dobijanje bespovratnih sredstava, kaže Dejan Mihajlović: „Morali smo da platimo pisanje projekata i predugovore sa proizvođačima. Svakog od nas ova priprema košta najmanje 15.000 dinara.“
     
    U lokalnoj samoupravi Pirota kažu da već dugo uspešno sarađuju sa Svetskom bankom i da su i u ovom slučaju na vreme pripremili svu potrebnu dokumentaciju za realizaciju projekta.
     
    „Zaista ne znam ko je odgovoran i zašto se desilo da Ministarstvo poljoprivrede kasni sa nekim svojim odlukama“, kaže Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot, „i zašto neće doći dva miliona evra na područje Stare planine.“
     
    Osim za stočarstvo, bespovratna sredstva bila su određena i za nabavku poljoprivrednih mašina, razvoj ruralnog turizma i infrastrukturu u selima. Međutim, rok za završetak projekta je 31. decemar ove godine, a učesnici konkursa još ne znaju ništa o njegovom ishodu.
     
    Staroplaninski stočari najavili su da će svojim stadima blokirati međunarodni put Pirot-Sofija ukoliko država ne ispuni svoje obaveze prema njima. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE