Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Žetva se privodi kraju

    Kukuruz je u ovom trenutku ubran sa 70 odsto površina od ukupno 1,26 miliona hektara, a prosečan prinos iznosi pet tona po hektaru, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.
     
    Očekuje se da će biti proizvedeno ukupno 6,26 miliona tona kukuruza, što će, pored zadovoljavanja domaćih potreba, omogućiti i izvoz oko dva miliona tona te žitarice, kazao je Milovanović na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu.
     
    Žetva suncokreta i soje praktično je okončana, i mada nema konačnih podataka, procene su da će ukupno biti proizvedeno po 415.000 tona tih industrijskih kultura, što je daleko iznad domaćih potreba, naveo je Milovanović. On je napomenuo da je prosečan hektarski prinos suncokreta 2,37 tona, a soje 2,51 tona.

    Kada je reč o vađenju šećerne repe, Milovanović je rekao da su ove godine površine pod tom kulturom smanjene u odnosu na lane, ali je digestija, odnosno sadržaj šećera iznad proseka i na nekim parcelama je veća od 17 odsto. Očekuje se da će od šećerne repe sa ukupno 56.000 hektara biti proizvedeno između 380.000 i 400.000 tona šećera.“Imajući u vidu da naša standardna potrošnja na godišnjem nivou iznosi 220.000 tona, jasno je da će za izvoz preostati oko 160.000 tona šećera”, naglasio je Milovanović.

    On je kazao i da se očekuje da će zbog povećanja ovogodišnje otkupne cene, sledeće godine površine pod šećernom repom u Srbiji biti veće.
     
    Govoreći o cenama tih kultura, Milovanović je kazao da cena kilograma kukuruza na Produktnoj berzi u Novom Sadu iznosi između 15 i 15,7 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV), soje 35 dinara bez PDV-a, a suncokreta 33,6 dinara, takođe bez PDV-a.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE