Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Havarija nuklearke u Pakistanu pod kontrolom

    Predstavnici nuklearke u Karačiju saopštili su danas da nema štete ni radijacije, nakon što je proglašena vanredna situacija zbog curenja teške vode iz reaktora te elektrane, i navode da je situacija pod kontrolom, javile su agencije.

    „Nema razloga za brigu, iscurela je mala količina teške vode“, izjavio je Tarik Rašid zadužen za odnose sa javnošću Nuklearne elektrane Karači (KANUP), koja se nalazi 24 kilometra zapadno od tog pakistanskog grada.

    Curenje teške vode iz jedne od dovodnih cevi u reaktor počelo je u noći izmedu utorka i srede, tokom manje popravke u okviru redovnih provera u radu elektrane, zbog kojih je to postrojenje obustavilo rad 5. oktobra.

    Rašid je rekao da je bilo potrebno proglasiti vanrednu situaciju kako bi se izolovala oblast u kojoj je došlo do curenja i proverila moguća šteta i radijacija. Elektrana će, kako je kazao, početi ponovo da radi za četiri do pet nedelja.

    U elektrani KANUP, koja je počela sa radi 1972. godine, i 80-tih godina prošlog veka došlo je do curenja teške vode zbog čega je njen rad bio obustavljen mesecima.

    Teška voda je prilično slobodan naziv koji se najčešće odnosi na deuterijum oksid, a u nekim tipovima nuklearnih reaktora se koristi kao takozvani moderator neutrona, medijum koji usporava neutrone koji tek pri malim brzinama mogu da reaguju sa jezgrima uranijuma u reaktoru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE