Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jeremić:Kineska investicija u energetiku najveća u Srbiji

    Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će investicija kineskih kompanija u energetiku Srbije, veća od dve milijarde evra, biti najveća strana investicija na srpskom tržištu.
     

     
    Jeremić je novinarima kazao da će za realizaciju tog dogovora o ulaganju biti potrebna puna politička podrška obe strane.

    Elektroprivreda Srbije je juče potpisala sporazum sa kineskim konzorcijumom o saradnji u izgradnji Bloka 3 Termoelektrane „Nikola Tesla“ u Obrenovcum u vrednosti većoj od dve milijarde evra.

    „Pred nama su novi projekti, a radi se na privlačenju kineskih investicija u visoke tehnologije i tekstilnu industriju, ali i u druge oblasti“, kazao je Jeremić i naglasio da su politički odnosi Srbije i Kine danas izvanredni i na najvišem nivou.

     
    Jeremić je istakao i da su kompanije sa kojima je potpisan sporazum iz najmnogoljudnije i najbogatije kineske provincije Guan Dong i da postoje značajne mogućnosti za ubrzanja saradnje sa tom provincijom, pogotovo u investiranju.

    On se zahvalio kineskoj delegaciji na podršci za otpočinjanje nove faze u ekonomskim odnosima dve države.

    Guverner provincije Guan Dong Hua Huahua rekao je da će ohrabrivati preduzetnike iz te provincije da investiraju u Srbiju i pozvao srpske firme da učestvuju na sajmovima trgovine u toj oblasti i povećaju trgovinsku saradnju dve zemlje.

    Huahua je naveo da je prošle godine trgovinska razmena te provincije i Srbije bila 100 miliona dolara, što je jedna četvrtina trgovinske razmene Srbije i Kine.

    On je ocenio da postoji dosta prostora za razvoj saradnje i dodao da je u prvoj polovini ove godine izvoz iz Guan Donga povećan za 52 odsto, dok je uvoz iz Srbije porastao za 350 procenata.

    Huahua je kazao da će se danas sastati sa predsednikom i premijerom Srbije, a sutra će obići Vojvodinu i potpisati memorandum o saradnji sa pokrajinom.

    On je ocenio da izmedju Srbije i Kine može da se poboljša ekonomska saradnja, ali i regionalna, kao i saradnja u kulturi, sportu i turizmu.

    Provincija Guan Dong je prošle godine imala brtuo domaći proizvod (BDP) od 700 milijardi dolara, što je jedna devetina ukupnog BDP-a Kine.

    BDP Srbije je oko 30 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE