Putarima "Nibensa" nije uplaćen novac, protesti od ponedeljka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Putarima “Nibensa” nije uplaćen novac, protesti od ponedeljka

  Preduzećima za puteve „Nibens grupe“ nije uplaćeno ranije obećanih 200 miliona dinara i oni će od ponedeljka nastaviti sa svakodnevnim protestima ispred Vlade Srbije u Beogradu, izjavio je danas predsednik sindikata predzeća za puteve (PZP) „Beograd“ Milan Jovanović.
   
  Jovanović je kazao da PZP “Beograd, Niš, “Kragujevac”, Vojvodinaput-Bačkaput” i “Vranje” nisu dobila novac za jednomesečnu platu i nabavku energenata potrebnih za rad tih firmi, shodno dogovoru premijera Srbije Mirka Cvetkovića i ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića u sredu, pa će se u ponedeljak ispred Vlade okupiti između 600 i 700 radnika.

  Jovanović je kazao da ta PZP neće moći da čiste sneg i održavaju puteve tokom zime ukoliko što pre ne budu dobila novac. Po Jovanoviću, „Nibens grupa“ zimi održava oko 30 putne mreže u Srbiji.
   
  Putari tvrde da je AIK banka, najveći finansijski poverilac „Nibens grupe“, potpisala saglasnost da prezaduženim PZP bude uplaćeno oko 200 miliona dinara, ali da garanciju za to treba da obezbedi generalni direktor “Puteva Srbije”, koji, pak, traži odobrenje Upravnog odbora tog javnog preduzeća. Uz to AIK banka traži da joj taj novac bude vraćen do kraja ove godine.

  “Nibens grupa” je ranije kod banaka na ime kredita unapred založila prihode od održavanja magistralnih i regionalnih puteva u Srbiji, a sada zbog dugova radnici već mesecima ne primaju plate.

  Putarska preduzeća “Nibens grupe” duguju bankama oko 130 miliona evra, a ukupno duguju oko 170 miliona evra. Radnici traže da se odblokiraju računi tih preduzeća kako bi mogli da nastave da rade, da im budu isplaćene zaostale zarade i da potraživanja banaka budu konvertovana u kapital preduzeća.

  “Nibens grupa” od banaka traži da se odreknu previsokih kamata i da im se obezbedi vraćanje kredita u narednih 10 godina.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE