Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) Jak zemljotres na istoku Turske

    U snažnom zemljotresu koji je danas pogodio jugoistočni deo Turske strahuje se da je poginulo do 1.000 ljudi, a samo u jednoj bolnici u mestu Erčis pronađena su tela 50 žrtava, javili su turski mediji.
     
    Oko 10 zgrada se srušilo u gradu Van, posle zemljotresa jačine 7,2 stepena na Rihterovoj skali, a od 25 do 30 zgrada u obližnjem Erčisu, rekao je novinarima zamenik premijera Bešir Atalaj, preneo je Rojters.
     
    „Procene su da je oko 1.000 zgrada oštećeno i da bi broj mrtvih mogao da bude 500 ili 1.000“, rekao je generalni direktor seizmološkog instituta Kandili Mustafa Erdik.
     
    Zbog zemljotresa su prekinute telefonske veze i nema struje na jugoistoku Turske.
     
    Spasilačke ekipe pokušavaju da izvuku ljude iz ruševina u Vanu i obližnjim okruzima na obalama jezera Van, blizu granice s Iranom. Ispod srušenih višespratnici čuju se jauci preživelih.
     
    Turska vlada šalje satelitske telefone, vojsku i spasilačke ekipe u pogođeni region.
     
    Izrael se prvi oglasio da ponudi pomoć Turskoj, a Erhard Busek, predsednik Evropskog parlamenta, prvi je poslao telegraam saučešća turskim vlastima.
     
    Američki geološki zavod naveo je da je potres bio jačine 7,3 stepeni.
     
    Epicentar je bio na 19 km severoistočno od grada Van, na dubini od 7, 2 kilometra, saopštio je američki geološki centar. Posle prvog, usledilo je više od 20 naknadnih potresa, što je dodatno uznemirilo stanovnike koji su istrčali na ulice posle prvog zemljotresa.
     
    Zemljotresi su česti u Turskoj. Godine 1999, oko 18.000 ljudi je poginulo u dva snažna potresa koji su pogodili severozapad Turske.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE