Organska hrana sa Stare planine u EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Organska hrana sa Stare planine u EU

  U Pirotskom okrugu je sve više proizvođača organske hrane za koju vlada veliko interesovanje na domaćem i inostranom tržištu. Krompir, crni luk, pasulj, boranija, tikvice a odnedavno čičoka i šljiva proizvedeni na staroplaninskim njivama završavaju i na trpezama Francuza i Rusa. Proizvodnja se organizuje u okviru Zemljoradničke zadruge „Arbinje“ iz Pirota koja svojim kooperantima olakšava početak proizvodnje, ali i omogućuje izvoz na tržište EU.
   
  Direktor zadruge „Arbinje” Nebojša Veličković kaže da je zadruga osnovana pre četiri godine sa ciljem da se bavi organskom proizvodnjom u Pirotskom okrugu i da imaju svoje kooperante u Pirotu, Babušnici, Beloj Palanci i Dimitrovgradu.

  – U okrugu se organskom proizvodnjom za sada bavi dvadesetak naših zadrugara koji imaju serifikate. Počeli smo sa krompirom, crnim lukom i pasuljem, a jedno vreme je bio i uzgoj tikvica. U selu Pokrovenik se čuvaju mangulice, a u planu je i čuvanje ovaca i koza. Preko jedne francusko-srpske firme plasiramo organski krompir i luk u Francusku, a imamo ugovor sa jednom firmom o preradi i konzerviranju voća i povrća za Rusiju. Velika je potražnja za ovim proizvodima, koji su odnosu na konvencionalne skuplji od 15 od 30 odsto. Postoji sigurno tržište, posebno u većim centrima. U našem kraju uslovi za ovu vrstu proizvodnje hrane su idealni jer je zemljište nezagađeno, a posebno su dobre neobrađene njive na Staroj planini – kaže Veličković.
   
  Predsednik Saveta Mesne zajednice sela Dojkinci i jedan od najvećih proizvođača organskog krompira Dragan Najdanović kaže da je tražnja za organski proizvedenim krompirom ogromna.
   
  – Tereni na kojima se proizvodi organski krompir su potpuno nezagađeni jer njive nisu decenijama obrađivane i nisu videle pesticide niti bilo kakve hemikalije. Koristi se isključivo stajsko đubrivo, i to samo u propisanim količinama. Prošle godine smo krenuli sa dve-tri parcele po 50 ari, a već ove samo ja imam na više od hektar površine. Prve godine proizvodnje sa samo 30 ari uspeo sam da proizvedem 4,5 tona krompira. Preko zadruge „Arbinje“ i jedne srpsko-francuske firme prošle godine smo celokupnu proizvodnju izvezli u Francusku. Cene krompira koji je organski proizveden i za to poseduje odgovarajuće sertifikate veće su za 30 procenata od komercijalno proizvedenog krompira – kaže Najdanović.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE