Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mrkonjić pozvao crnomorske partnere na veću saradnju

    Ministar za infrastrukturu i energetiku Vlade Srbije Milutin Mrkonjić pozvao je u Moskvi učesnike ministarskog sastanka Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BCES) da se uključe u strateško partnerstvo sa JAT-om i u druge najvažnije infrastrukturne projekte.

    „Želeo bih da još više vaših firmi učestvuje u realizaciji naših projekata. Podsećam da sa turskim preduzećima još vodimo razgovore o ulasku u realizaciju projekata na Koridoru 11, ukupne vrednosti oko 1,5 milijardi evra za koje još nisu obezbeđena sredstva”, rekao je Mrkonjić u petak, na sastanku BCES-a.

    To su komercijalni poslovi, a Srbija insistira da se vi kao naši prijatelji uključujete u te poslove, istakao je misnistar i zamolio prijatelje iz Azerbejdžana da u narednih 10 dana koliko je još otvoren tender za Jat odgovore da li su zainteresovani za strateško partnerstvo.

    ”Bili bismo srećni da vi u te poslove uđete i da se JAT pridruži vašoj vazduhoplovnoj operativi”, istakao je Mrkonjić.

    Srpski ministar je naglasio da su infrastrukturni prioriteti naše zemlje završetak izgradnje drumsko-železničkih koridora 10 i 11, kao i dunavskog plovnog Koridora sedam u koje će ukupno biti uloženo 15 milijardi evra u nekoliko narednih godina.

    “Prioriteti koji su u Srbiji definisani apsolutno se podudaraju sa onim što ministri ovde govore. Za mene je bilo veoma važna činjenica da od 12 učesnica ovog ministarskog sastanka četiri već imaju sa nama dogovore, a neke već izvode te naše projekte, Grčka ima četiri preduzeća na Koridoru 10, Ruske železnice sa kojima razgovaramo o kreditu ući će u modernizaciju srpskih železnica”, kazao je Mrkonjić.

    On je iskoristio boravak u Moskvi za bilateralne razgovore sa ministrima država BCES, istakavši da uskoro očekuje rezultate tih razgovora.

    “Imao sam bilateralni sastanak sa turskim ministrom oko prodaje JAT-a, odnosno traženja strateškog partnera. O istoj temi smo razgovarali sa Azerbejdžanom, kao i sa drugima, tako da očekujem da će veoma brzo doći rezultati ovih sastanaka koje bih ocenio kao izuzetno dobru aktivnost”, rekao je Mrkonjić.

    On je dodao da Srbija u svakom slučaju stoji na poziciji da JAT, odnosno vazduhoplovna kompanija mora da postoji, ali da je nezahvalno prognozirati kakav će biti odgovor potencijalnih partnera.

    Ministarski sastanak BCES otvorio je ruski ministar za saobraćaj Igor Levitin koji je pročitao pozdravni govor ruskog premijera Vladimira Putina i istakao da se ukupna vrednost planiranih i započetih infrastrukturnih projekata u svih 12 država BCES meri stotinama milijardi evra.

    Pored Rusije, Turske, Azerbejdžana i Srbije članice BCES, organizacije koja je osnovana 1998. godine, su Jermenija, Albanija, Bugarska, Ukrajina, Grčka, Moldavija, Rumunija i Gruzija, koja jedina nije imala predstavnike na današnjem sastanku.

    Srbija će od 1. januara 2012. preuzeti od Rusije predsedavanje BCES-om, a srpski ministar Mrkonjić ocenio je da će to biti prilika za razvijanje nove komercijalne dimenzije naših odnosa sa ostalim članicama.

    “Naša državna preduzeća će ući u komercijalne razgovore o realizaciji naših projekata. To je velika stvar, jer to znači da će i naša preduzeća moći da rade kod njih. Ne samo ona koja danas rade u Rusiji nego i druga naša preduzeća koja su sposobna da pruže vrhunske usluge”, zaključio je Mrkonjić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE