Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gubici nakon berbe do 40 odsto

    U zemljama u razvoju prosečni gubici u poljoprivrednoj proizvodnji koji nastaju nakon berbe iznose i do 40 odsto od ukupne proizvodnje, istaknuto je danas u Sarajevu na regionalnoj obuci o postupanju sa poljoprivrednim proizvodima nakon berbe.


    Smanjenje ovih gubitaka često je najefikasnija metoda kojom se povećavaju prihodi proizvođača i drugih poslovnih subjekata u lancu proizvodnje.

    Gubici koji nastaju nakon berbe posledica su, između ostalog, nepravilnog rukovanja ili skladištenja.

    Regionalnu obuku o postupanju sa poljoprivrednim proizvodima nakon berbe organizovali su projekat Inicijativa za regionalnu kompetitivnost (RCI) Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) i FARMA – zajednički projekat USAID-a i Švedske organizacije za međunarodni razvoj (SIDA).

    U radu ovog skupa, koji traje do 28. oktobra, učestvuje više od 100 učesnika iz 10 zemalja, među kojima su i BiH, Srbija i Crna Gora.

    Program obuke obuhvata predavanja postdiplomskog nivoa u Sarajevu, kao i dvodnevni obilazak poljoprivrednih lokaliteta na prostoru između Sarajeva i Banjaluke.

    Predavači su profesori i stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji u Dejvisu. Ovaj univerzitet je svake godine domaćin programa o postupanju sa poljoprivrednim proizvodima nakon berbe, a USAID-ov RCI projekat je osigurao da skraćena verzija programa obuke bude predstavljena i dostupna i na ovoj regiji.

    Projekt FARMA finansira USAID i SIDA, a u svom provođenju sarađuje i sa Češkom razvojnom agencijom. Osim neophodnog stručnog znanja, ovaj će program omogućiti i promovisanje regionalne saradnje, te kreiranje mogućnosti zajedničkog rada i u drugim oblastima.

    Nakon kursa, u decembru su planirani i sastanci organizatora kako bi se ispitala mogućnost održavanja sličnih programa stručnog usavršavanja i regionalne saradnje i na drugim važnim poljima kao što su laboratorijske delatnosti i diseminacija tržišno relevatnih informacija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE