Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gadafijevo telo sklonjeno iz javnosti

    Telo bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija neće više biti izloženo u Misrati, gde su Libijci prethodna četiri dana mogli da se uvere da je ubijen, pošto je uhvaćen blizu Sirta, saopštili su danas zvaničnici nove vlade.

    „Od 15 sati javnost više neće moći da vidi telo“, izjavio je ranije neimenovani zvaničnik Nacionalnog prelaznog saveta.

    Stražari su zatvorili vrata hladnjaka tržnog centra u Misrati, gde je telo bilo izloženo, oko 15.30 sati i zabranili pristup, preneo je Rojters. U hladnjaku su bila izložena i tela Gadafijevog sina i bivšeg šefa vojske. Usled procesa brzog raspadanja tela, stražari su posetiocima davali hirurške maske za lice kako bi se zaštitili od neprijatnih mirisa.

    Višednevno izlaganje tela lidera koji je Libijom upravljao više od 40 godina izazvalo je podele među lokalnim stanovništvom, koji tradicionalno sahranjuju mrtve u roku od jednog dana. Sumnje je izazvao i način na koji je ubijen, pošto je bio živ kada je uhvaćen. Neki strani saveznici novih libijskih vlasti takođe su izrazili zabrinutost zbog nejasnih okolnosti u kojima je Gadafi ubijen kao i postupanja sa njegovim telom.

    Podele u Nacionalnom prelaznom savetu su nastale i oko pitanja gde Gadafi treba da bude sahranjen. Lideri žele da to bude na tajnom mestu, kako se tu ne bi okupljale njegove pristalice, dok bi neki njegovo telo predali plemenu kojem je pripadao, a koje bi ga sahranilo u rodnom gradu Sirtu.

    Gadafi je u svom testamentu tražio da bude sahranjen u Sirtu, navela je britanska agencija. Šef Saveta Mustafa Abdel Džalil izjavio je da je osnovan komitet koji će odlučiti o Gadafijevom telu i koji će slediti upustva libijskih verskih vlasti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE