Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Konzumator“ lider centralne i istočne Evrope?

    Trgovački gigant “Konzumator”, kako su slovenački mediji nazvali megakompaniju koja  bi mogla da nastane spajanjem hrvatskog “Konzuma” i slovenačkog “Merkatora”, bio bi jedan od najmoćnijih u centralnoj i istočnoj Evropi.

    Ova trgovačka megakompanija držala bi pod kontrolom 30 odsto slovenačkog i 40 odsto tržišta u Hrvatskoj, piše slovenački portal “Finance”.

    U Srbiji je još  na prvom mestu “Delta”, nekad u vlasništvu Miroslava Miškovića, ali će slovensko-hrvatski trgovački holding ipak učestvovati u 16,4 odsto tržišta. U BiH imao bi udeo od 12,5 odsto u svim trgovinama opštih i prehrambenih artikala.

    “Konzumator” bi ostvarivao oko 5,6 milijardi evra prihoda od prodaje u 3 642 trgovine, koliko bi ih ukupno bilo nakon što bi “Agrokor” kupio polovinu “Merkatora” i pripojio “Konzumu”. Portal “Finance” tvrdi da bi se eventulano “Agrokorovo” preuzimnje “Merkatora” moglo dogoditi u sledeće dve sedmice. Novi trgovački lanac zbog veličine odmah bi stekao povlašćen položaj među dobavljačima, što znači da bi ubuduće mogao znatno jače da konkuriše belgijskom “Delezu” koji se sprema da krene u trgovačko osvajanje Balkana, ali i mnogim drugim kompanijama koji ciljaju na novo tržište.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE