Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smederevo: Grožđe rodilo za Ginisa

    Berba grožđa u podunavskom vinogorju najbolja je u poslednjoj deceniji. Ovogodišnji rod je oko 15.000 tona, dok su u nekim vinogradima prinosi blizu – rekordnih. I, što je vinogradarima najbitnije, grožđe je izuzetnog kvaliteta!

    Sa oko 1.200 hekatara vinograda u Podunavskom okrugu, tokom ovogodišnje berbe prosečno je ubrano 12 tona po hektaru – zahvaljujući prethodnoj blagoj zimi i gotovo idealnim vremenskim uslovima, koji pogoduju uzgoju vinove loze.
     
    Prinos kod stonih sorti kreće se od 15 do 17 tona, a kod vinskih, pre svega „smederevke“, dostiže i 20.000 kilograma po hektaru. Kada je reč o sortama za vrhunska vina, kao što su „kaberne sovinjon“ i „šardone“, prinosi su kao u udžbenicima: od šest do osam tona po hektaru, jer je ovde na prvom mestu kvalitet, kaže Boban Marković, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe u Smederevu.

    Loza „smederevka“ smatra se jednom od najpoznatijih autohtonih sorti Srbije, ali je poslednjih petnaestak godina nepravedno zapostavljena. Inače, trenutno u smederevskom kraju ima 500 hektara pod vinogradima, iz kojih je ove jeseni ubrano tri puta manje grožđa nego u „zlatno vreme“. Srećom – kvalitet odoleva.

    Zahvaljujući podsticajnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede i promeni državne klime prema uzgajivačima vinove loze, u vinogradarstvu ovog kraja sada nije prioritet proizvesti što više, već je naglasak na vrhunskom standardu. I – uprkos tome što je gotovo trećina čokota raskrčena – obraz „smederevke“ sada čuva nekoliko malih vinarija, koje su uložile mnogo novca u kvalitetnu proizvdonju, među kojima prednjače podrumi „Radovanović“ iz Krnjeva i „Janko“ iz Smedereva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE