Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svet se ne odriče svojih nuklearki

    Većina nuklearnih projekata utvrđenih pre katastrofe u Fukušimi u Japanu biće realizovana na vreme, gotovo sve postojeće centrale ostaće aktivne. Najveći deo reaktora u izgradnji biće završen.

    Uprkos katastrofi japanske nuklearke, francuska kompanija za informatičke usluge Kapdžemini procenjuje da će se razvoj nuklearne energetike nastaviti zahvaljujući zemljama čije su privrede u razvoju kao što su Kina, Rusija i Indija.

    Posle testova bezbednosti u mnogim zemljama, najverovatnije će većina (od oko 440) aktivnih reaktora dobiti dozvolu da nastavi rad. Većina od ukupno 62 reaktora u izgradnji (28 u Kini, pet u Indiji, pet u Južnoj Koreji i deset u Rusiji) biće završena jer te zemlje imaju velike potrebe za energijom.

    Kapdžemini smatra da je “isuviše pesimistična” procena Međunarodne agencije za nuklearnu energiju koja tvrdi da barem polovina od 496 planiranih nuklearnih reaktora neće biti izgrađena zbog Fukušime.

    “Trebalo bi imati na umu da se centrale koje su u izgradnji, ne nalaze u Evropi i u SAD. One su u zemljama čije su privrede u razvoju kao što su Kina, Indija, Rusija, Južna Koreja ali i Argentina, Brazil ili Bliski istok”, rekla je direktorka za međunarodni sektor energetike u toj kompaniji Kolet Levine.

    Istovremeno, ona upozorava se da obustavljanje nuklearnog programa u Švajcarskoj i Nemačkoj, i pad investicija u energetskom sektoru od 2009. godine mogu da se srednjoročno stave u kontekst manje sigurnosti isporuka energetskih proizvoda u Evropi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE