Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mišković ipak plaća porez na Maksi?

    Dok javnost spekuliše da li će Miroslav Mišković platiti porez Srbiji od prodaje Delta Maksija, iz Delta holdinga ne žele da se javno oglašavaju tim povodom.
     
    Nezvanično, piše Politika, tvrde da ostaju pri ranijim stavovima ove kompanije. Jelena Krstović, potpredsednica za korporativne komunikacije, ranije je naime izjavila da će porez od prodaje Delta maksija belgijskom Delezu biti plaćen u Srbiji.

    Ona je rekla i da su u Delti angažovali poreske savetnike iz konsultantskih kuća da pronađu rešenje za plaćanje poreza u našoj zemlji. Celokupan iznos, a spekuliše se o sumi od 25 miliona evra, trebalo bi da bude uplaćen do kraja ove fiskalne godine.

    Rešenje za to je plaćanje u osnivanju nove kompanije Delta kapital, u koju je Mišković preneo udeo u vlasništvu Delta maksija. Ova firma ima 500 evra novčanog kapitala, ali i 250.963.000 evra nenovčanog, što, kako se navodi, čini pravo svojine na 82,2 odsto udela u Društvu za trgovinu i zastupanje Delta maksi. Da je to moguć recept za plaćanje poreza u Srbiji, zaključuje se i iz odgovora Poreske uprave medijima da su „promene osnivača sa stranog na domicilno pravno lice dovele upravo do toga da prodavac Maksija postane domaće pravno lice koje je poreski obveznik Republike Srbije i koje je dužno da najkasnije do desetog marta 2012. godine podnese poresku prijavu i plati poresku obavezu“.

    Za to vreme, u Ministarstvu finansija nemaju dilemu oko toga da će porez za prodaju Maksija biti plaćen državi. Dušan Nikezić, državni sekretar u ovom ministarstvu, kaže da će „svi pripadajući porezi vezani za ovu transakciju biti plaćeni u zakonski definisanim rokovima i ta procedura je trenutno u toku“.

    I ekonomisti kažu da postoji osnova da Delta plati porez našoj državi. „Ovde je reč o kiparskoj kompaniji Miškovića, koja je prodala svoj trgovinski lanac. Na Kipru takva kompanija ne plaća porez na kapitalni dobitak, niti se plaća porez na transakcije prodaje ćerki firmi i kapitala u njima. Ali, kompanija sa Kipra može postati poreski obveznik u Srbiji ukoliko vlasnik iz Beograda ovde nešto potpiše ili radi. Odnosno, ako se na bilo koji način upravljanje prenese ovde, onda je oporezivo“, smatra ekonomista Milan Kovačević.
     
    Kako piše Blic, U kupoprodajnom ugovoru između „Delta Maksija“ i belgijskog „Deleza“ ne stoji obaveza Miroslava Miškovića da plati porez na prenos apsolutnih prava, a hoće li državna kasa nešto dobiti na osnovu poreza na kapitalnu dobit, zavisi od finansijskih izveštaja koje „Delta“ mora da dostavi Poreskoj upravi do 15. februara, kaže izvor “Blica” dobro upućen u prodaju “Maksija”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE