Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta ispod 93 dolara usled usporavanja svetske ekonomije

    Cene sirove nafte su danas na azijskom tržištu snižene ispod 93 dolara za barel jer investitori i dalje procenjuju da li usporavanje rasta svetske ekonomije opravdava skok cena tog energenta tokom ovog meseca.

    Nafta za orijentacionu isporuku u decembru je u elektronskom poslovanju na Njujorškom merkantilnom tržištu bila u padu 48 centi, na 92,84 dolara za barel. Taj termin isporuke je u petak zaključen na 93,32 dolara za barel, 64 centa jeftinije nego prethodnog dana.

    U Londonu na berzi ICE nafta marke „brent“ iz Severnog mora je ugovarana u padu pet centi, po 109,86 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Sirova nafta je ovog meseca poskupela 24 odsto u odnosu na nivo od 75 dolara, zabeležen 4. oktobra, u očekivanju investitora da lideri Evropske unije donesu plan za suzbijanje dužničke krize u Grčkoj. Prošle sedmice su kreatori politike EU postigli sporazum o smanjenju dužničkog opterećenja Grčke u sledećih 10 godina i zatražili od investitora da prihvate gubitke od 50 odsto po grčkim obveznicama u svom vlasništvu.

    Pažnja trgovaca naftom je sada preusmerena na svetsku ekonomiju , pre svega na slab rast u SAD i Evropi. Pojedni analitičari očekuju da će skok cena sirove nafte u oktobru dovesti do poskupljenja benzina, što bi umanjilo tražnju nafte.

    Investitori će sledećih dana s pažnjom pratiti najnovije podatke o zapošljavanju u SAD, koji treba da budu objavljeni u petak, kako bi na osnovu njih procenili stanje američke ekonomije.

    Američki bruto domaći proizvod je u trećem kvaartalu povećan 2,5 odsto na godišnjem nivou, što je ublažilo strahovanje od nove recesije, ali se potrošačko poverenje u toj najvećoj svetskoj ekonomiji sada nalazi na najnižem nivou za gotovo tri godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE