Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ILO: Svetu prete socijalni nemiri

    Nakon nedavnih nemira tokom protesta protiv ekonomskih mera štednje u Grčkoj, i globalnih protesta protiv ekonomske nepravde koji su proizašli iz protesta “Occupy Wall Street”, Međunarodna organizacija radnika (ILO) je upozorila da je svetska ekonomija na ivici nove i teže recesije koja bi mogla dovesti do socijalnih nemira.
     
    Iz ove organizacije naglašavaju da će se zaposlenost u zemljama u razvoju tek kroz pet godina vratiti na brojke pre krize. Upozoravaju da u 45, od 118 država koje su posmatrali, raste mogućnost od socijalnih nemira. U svom izveštaju za 2011. godinu iz ILO-a upozoravaju da je zaustavljanje globalnog oporavka „dramatično uticalo“ na tržište rada, piše BBC.
     
     
    Kako bi se u dve godine vratili na stupanj pre krize trebalo bi otvoriti 80 miliona novih radnih mesta, a novi pokazatelji i zaustavljanje ekonomskog rasta pokazuju da će se doći do tek polovine tih poslova. „Došli smo do trenutka istine“, kazao je Rejmong Tores iz ILO-a i dodao kako imamo još malo šanse za izbegavanje recesije „sa dvostrukim dnom“ u zapošljavanju. Izmerili su i da veća mogućnost od izbijanja socijalnih nemira postoji u Arapskim i zemljama Evrope.
     
    S druge strane, OECD je izračunao kako će evrozona ove godine ekonomski rasti za 1,6 odsto, dok će sledeće godine taj rast biti samo 0,3 odsto. U maju je prognozirani rast bio 2 odsto za obe godine.Najava ekonomskog rasta snižena je i za SAD na 1,7 odsto u 2011. godini i 1,8 odsto u 2012. godini. Prethodno prognozirani ekonomski rast iznosio je 2,6 i 3,1 odsto.
     
    Organizacija je pozvala vođe država G20, koji se sastaju u četvrtak i petak, da deluju brzo. Smatraju da su oni ti koji trebaju da rade na ponovnom uspostavljanju poverenja i uvođenju politika koje će dovesti do dugoročne fiskalne stabilnosti. Pozvali su i države evrozone da smanje kamate.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE