Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naučnici stvaraju sintetičku krv

    Veštačka krv napravljena od ljudskih matičnih ćelija mogla bi za oko 10 godina da počne da se koristi u bolnicama. U naredne 3 godine će biti testirana u kliničkim ispitivanjima, tvrde škotski naučnici.
     
    Oni se nadaju da bi ta krv dobijena iz koštane srži odraslih matičnih ćelija embriona mogla da okonča česte nestašice krvi usled nedovoljnog broja dobrovoljnih davalaca.
     
    Takođe je od velikog značaja to što sintetičku krv može da primi svako, bez obzira na krvnu grupu, jer se zasniva na „univerzalnoj donorskoj grupi“, nultoj Rh negativnoj, kao i činjenica da ne postoji rizik od infekcija poput HIV-a ili hepatitisa. „Prva krv koja će biti testirana na ljudima stvorena je od koštane srži“, rekao je Mark Tarner sa Univerziteta u Edinburgu. „Prema planu i trenutnom programu, biće nam potrebno još godinu, do godinu i po dana da napravimo crvena krvna zrnca dovoljno dobrog kvaliteta da bi mogla da se testiraju“, dodao je.
     
    Konačni cilj naučnika jeste proizvodnja crvenih krvhin zrnaca od matičnih ćelija embriona ili ćelija kože odraslig čoveka.
     
    Značaj matičnih ćelija u ovom procesu jeste njihova sposobnost bezuslovnog umnožavanja u laboratoriji što omogućava stvaranje neograničenih zaliha krvi.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE