Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mudis negativno ocenio evropski sektor čelika

    Međunarodnarejting agenicja „Mudis“ korigovala je naniže prognozu evropskog sektora čelika sa „stabilne“ na „negativnu“. Makroekonomski uslovi koče razvoj industrije čelika u celom svetu, ali je Evorpa pod dodatnim udarom zbog suverenih dugova, navodi se u izvestaju agencije. Osnovni indeksi ovog sektora, koji se tek delimično oporavio posle pada 2009. godine, sada su negativni.
     
    „Stabilna“ prognoza evropske industrije čelika nije menjana od marta 2010. godine, prenosi ruska agenicja za privredne informacije Finmarket.
     
    „Mudis“ prognizira da će tražnja čelika u Evropi (27 zemalja Evropske unije) u narednih 12 meseci biti u rasponu od pada za četiri procenta do rasta od dva odsto. Cene toplovaljanog čelika evropskih proizvođača, u narednoj godini će opasti za 7,0-12 procenata u odnosu na period januar -septembar 2011. godine (u proseku 570 evra za tonu).

    Sredinom oktobra cene su već bile ispod 510-530 evra za tonu, tako da bi dalje sniženje moralo da bude skromnije. Cene sirovina takođe će biti na silaznoj liniji, ali će opasti manje od cena čelika, što će se negativno odraziti na rentabilnost proizvođača.
     
    Evropski proizvođači čelika već su počeli da smanjuju proizvodnju i zaustavljaju kapacitete. „ArcelorMital“ je zatvorio visoke peći u Belgiji, ugasio dve peći u Francuskoj, jednu u Poljskoj i još jednu u Nemačkoj. Sem toga, planira se gašenje peći u Luksemburgu i Španiji.
     
    Evropske čeličane „ArcelorMital“ su prošle godine u ukupnoj produkciji čelika učestvovale sa 48 procenata. Pored „ArcelorMital“ zaustavljanje visokih peći u Južnom Velsu obajvila je „Tata Stil UK“, dok ŠAB gasi peć u Švedskoj. „ThyssenKrupp“, „Salzgitter“, „Riva“ i „Voestalpine“ za sada nisu najavili zaustavljanje kapaciteta, ali pripremaju smanjenje proizvodnje u četvrtom kvartalu.
     
    Agencija „Mudis“ takođe ukazuje da se zapadnoevropski proizvođači, razmatrajući varijantu zatvranja kapaciteta, rukovode idejom da tražnja čelika u Evropi neće nikako uspeti da se vrati na predkrizni nivo.
     
    Analitičari agencije, međutim, upozoravaju da bi takav stav mogao da otvori put proizvođačima iz Zemalja Zajednice Nezavisnih Država (ZND), kao što su ruski koncerni NLMK (Novolipecki metalurški kopmbinat) i MMK (Magnitogorski metalurški kombinat), što bi moglo da destabilizuje ponudu čelika u Evropi.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE