Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija uvozi više od polovine lekova

    Srbija uvozi više od polovine lekova. Mnoga tržišta su izgubljena, a osvajanje novih je skup i zahtevan posao, kažu u Grupaciji proizvođača lekova. I državni i privatni proizvođači lekova slažu se da nedostaje jasna strategija podrške domaćoj farmaceutskoj industriji. Evidentan je pad prisustva srpske farmaceutske industrije na domaćem i svetskom tržištu od koje, kako se procenjuje, živi više od 25.000 ljudi.
     
    Prva domaća fabrika lekova „Srbolek“, osnovana 1919. godine, više ne postoji. Po isporukama penicilina, „Galenika“ je nekada bila četvrti proizvođač u Evropi. I Institut „Torlak“, koji sada distribuira uvoznu vakcinu, svojevremeno je bio renomirani izvoznik.
     
    „Imajući u vidu da smo mi sada otvorena ekonomija i otvoreno tržište, odnos između domaćeg leka i uvoznog je u ovom momentu 55 posto uvoznog i 45 posto domaćeg. Mislim da će odnos biti još veći u korist uvoznog leka, a to znači da ćemo imati skuplje lekove“, objašnjava Vekoslav Šošević iz Udruženja za hemijsku industriju PKS.
     
    Krajem prošlog veka, farmaceutska industrija Srbije zapošljavala je 9.500 radnika, ali danas trećinu manje. Privatizovane fabrike bolje posluju od zemunske „Galenike“, koja je u državnom vlasništvu, i zrenjaninske „Jugoremedije“, čija je gotovo polovina kapitala, takođe, državna.
     
    „Smatram da država, pre svega, mora biti partner farmaceutskoj industiji, takođe mora se ozbiljno shvatiti da farmaceutska industrija ima problem i da svi koji žele, a to su pre svega mali akcionari po fabrikama, moraju naći pravog strateškog partnera koji će moći da prati evropske standarde“, kaže Branislav Markuš iz „Jugoremedije“ u Zrenjaninu.
     
    Kako kaže vršilac dužnosti generalnog direktora „Galenike“ Živomir Novaković, prisustvo farmaceutske industrije na domaćem tržištu rapidno se smanjuje poslednjih godina i danas taj broj iznosi 20 posto količinski i 11 posto vrednosno.
     
    Prošle godine, iz Srbije je izvezeno lekova u vrednosti od 193 miliona dolara dok je uvoz bio dva i po puta veći. Srbija je u Hrvatsku izvezla lekove za 150.000 evra, a uvezla za 10 miliona evra.
     
    „Problem je to što su za poslednjih 10 godina izgubljena neka tradicionalna tržišta, kao što su tržišta na Dalekom istoku, u Rusiji, u bivšim zemljama Sovjetskog saveza, u nekim zemljama Severne Afrike, a takođe i u zemljama regiona. Osvajanje novih tržišta je veoma zahtevno i skupo“, objašnjava predsednik Grupacije proizvođača lekova Dragomir Marisavljević.
     
    Pored visoke cene uvoznih sirovina i finansijske nediscipline, nedostaje jasna strategija podrške domaćoj farmaceutskoj industriji, slažu se državni i privatni proizvođači lekova. U Srbiji je za poslednjih 10 godina registrovano čak 425 predstavnika stranih farmaceutskih kompanija.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE