Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina na pragu finansijske krize?

    Dok se od Kine zadnjih nedelja očekuju milijarde za kupovinu obveznica koje bi spasile stabilnosti evra, na Dalekom istoku raste broj „trulih“ kredita i sve se češće spominje kriza. Kako piše Deutsche Welle, čak i kineski državni mediji objavljuju alarmantna poređenja sa američkom hipotekarnom krizom, koja je 2008. godine prouzrokovala globalni slom finansijskog sistema.
     
    „Truli“ kineski krediti posledica su programa za podsticanje privrednog rasta koji se meri u milijardama, zbog čega se sivi bankarski sistem zadnje dve godine neverojatno brzo i nekontrolisano razvijao. Procenjuje se da između 10 i 20 odsto svih novih kredita potiče s neformalnog kineskog  kreditnog tržišta: nepregledne mešavine kompanija, investitora i ilegalnih kreditora.
     
    Oštre mere protiv ovih investitora najavio je i kineski premijer Wen Jiabao, a pomoć je obećao malim i srednjim kompanijama koje nisu mogle da dobiju kredite od velikih banaka, pa su se okrenuli sivom bankarskom sistemu s izuzetno visokim kamatama.
     
    Kineska mala i srednja preduzetnička klasa očekivala je da će slabije poslovanje nadoknaditi upravo tim novim kreditima i ulaganjima koja obećavaju brzu zaradu, no situacija se promenila nagore, pada izvoz, a time i zarada. U Kini munjevito raste broj kompanijai koje proglašavaju bankrot.
     
    Stručnjaci, međutim, pojašnjavaju da finansijski sistem u Kini – sa svojim državnim bankama, kontrolom kapitala, visokim novčanim rezervama i niskom dozom transparentnosti – funkcionše drugačije od bankarskog sistema na Zapadu, piše Deutsche Welle.
     
    Velika opasnost preti i od pada poverenja štediša, jer su Kinezi svetski prvaci u štednji. Kako novac kroz inflaciju gubi na vrednosti, komunističko vođstvo se plaši socijalnih i političkih napetosti. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE