Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lečenje teške bolesti mora biti deo osnovne zdravstvene zaštite

    Ombudsman Saša Janković saopštio je da nikada nije tražio da se obustavi lečenje građana, a posebno ne obolelih od multiple skleroze, kao i da lečenje teške bolesti ne može da bude deo dopunske zdravstvene zaštite.
     
    Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ombudsman insistira da se primena bilo koje metode koja pomaže u savladavanju multipleks skleroze ne sme nezakonito tretirati i plaćati kao dopunski rad, već da je to osnovna zdravstvena usluga i lečenje na koje imaju pravo svi oboleli bez obzira na imovno stanje.
     
    „Metoda koja leči od teške bolesti ne može da bude smatrana za deo ‘dopunske’ zdravstvene zaštite, ne može se pružati u ‘dopunskom’ radu i od takvog rada ne sme u državnom zdravstvu uzan krug ljudi zarađivati trostruko, petostruko više nego što je plata“, istakao je Janković.
     
    On je dodao da se zakonom izričito zabranjuje diskriminacija koja se svodi na to da ako pacijent može da „dodatno“ plati lečenje od teške bolesti biće lečen, a ako ne, neće.
     
    „Lečenje priznatim metodama od priznatih bolesti je osnovni, a ne dopunski posao za koji lekari zaposleni u javnim bolnicama dobijaju platu, i zbog koga državni sistem zdravstvenog osiguranja i postoji“, piše u saopštenju ombudsmana.
     
    On je kazao da je ucena od strane zdravstvenog sistema ako se u državnoj bolnici lečenje građana Srbije od takvih bolesti mimo zakona tretira kao dopunski rad i posebno naplaćuje, a ako se to ne dozvoli, onda se uopšte ne obavlja.
     
    „Ako određena metoda značajno pomaže u lečenju teške bolesti, tada je Ministarstvo zdravlja dužno da je bez odlaganja uvrsti u zvanične metode lečenja, kao i da organizuje obuku dovoljnog broja lekara da tu metodu primenjuju“, istakao je Janković.
     
    Pacijenati iz inostranstva, kako je naveo, mogu biti lečeni u dopunskom radu onda kada nema lista čekanja za građane Srbije, koji ovoj državi plaćaju obavezno zdravstveno osiguranje.
     
    Zaštitnik građana ne smatra da je ponovljena odluka Upravnog odbora Kliničkog centra Niš o obustavi nezakonitog dopunskog rada dovoljna da se ova situacija razreši.
     
    Ukoliko metoda koju su primenjivali lekari iz Niša donosi rezultate, ona bez odlaganja mora biti uvršćena u obavezno zdravstveno osiguranje i postati dostupna svim osiguranicima pod jednakim uslovima, piše u ombudsmanovom saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE