Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kir Janja po dvestoti put

    Sterijin Kir Janja u režiji Egona Savina proslaviće u četvrtak, 3. novembra, svoje 200. izvođenje. Predstava je proglašena za „najznačajnije ostvarenje u kulturi za 1992“, osvojila tri Sterijine nagrade (Egon Savin za režiju, Predrag Ejdus za glumu i Geroslav Zarić za scenografiju).

    Ejdus dobija i nagradu publike za najbolje glumačko ostvarenje na Pozorju. Po izboru pozorišnih kritičara TV Beograd i svih beogradskih listova, predstave Kir Janja i Maska Narodnog pozorišta proglašene su za najbolje u 1993. Tu su i dve Nagrade Narodnog pozorišta (Predrag Ejdus i Geroslav Za-rić) i dve Pohvale Narodnog pozorišta (Nada Blam i Bojana Nikitović).
     
    Ovo pozorišno ostvarenje do sada je videlo više od 70.000 gledalaca, na matičnoj ali i na scenama širom Srbije, kao i u inostranstvu: u Beču, u Akcent teatru 1998, u Banja Luci, Kumanovu i Skoplju 2002, te u Čikagu, u North Shore Art Center 2006. godine, što je ujedno bilo i prvo gostovanje Narodnog pozorišta u SAD.
     
    Predrag Ejdus u naslovnoj, kao i Lepomir Ivković u ulozi Notaroša odigrali su svih 200 predstava, dok su se u ostalim ulogama smenjivali: Juca – Nada Blam i Nela Mihailović; Kir Dima – Milenko Pavlov, Boško Puletić, Rade Miljanić i Peđa Miletić; Katica – Tamara Vučković, Zlatija Ivanović, Milena Đorđević, Danijela Tomović Paunović i jednom Lidija Stevanović; Petar – Mihajlo Viktorović, Boris Andrusević, Bogdan Mihajlović, Janoš Tot, Boško Puletić, Srboljub Milin i jednom Toma Trifunović.
     
    Scenograf ove predstave je Geroslav Zarić, kostimograf Bojana Nikitović, kompozitor Ksenija Zečević i lektor Radovan Knežević. Upremijernoj podeli Kir Janju je igrado Predrag Ejdus, Nada Blam Jucu, Tamari Vučković bila je dodeljena uloga Katice, Lepomiru Ivkoviću uloga Mišića, Milenko Pavlov igrao je Kir Dimu, a Mihajlo Viktorović Petra.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE