Uprkos suši dobri prinosu kukuruza uz Moravu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uprkos suši dobri prinosu kukuruza uz Moravu

  Mada je suša umanjila prosečne prinose kukuruza u Pomoravskom okrugu od 10 do čak 40 odsto, oni uz reke Veliku Moravu i Resavu, premašuju deset tona po hektaru, rečeno je danas Tanjugu u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Jagodini.
   
  Rekorder je Radiša Radisavljević iz Medveđe u opštini Despotovac, sa prosekom od 10,5 tona po hektaru.Radisavljević, koji obrađuje 52 hektara zemlje, a kukuruz seje na 28 hektara, je prošle godine sa 14,7 tona bio rekorder u Srbiji.

  Kukuruz, čija se berba privodi kraju, a ranije je počela opet zbog suše, zasejan je u Pomoravlju, Resavi i Levču na oko 60.000 hektara, i na “mestima gde je bila primenjena puna agrotehnika suša je umanjila prinose 10 do 20 odsto, a tamo gde nije i do 40 odsto”.
   
  Prosečni prinos ove godine, procenjuju u Poljoprivrednoj stručnoj službi, u ovom delu Srbije, biće oko četiri tone, a lane je bio oko pet i po tona.
   
  Ovo je najbolji primer, kako agrotehnika do punog izražaja dolazi upravo u sušnim periodima kakakav je bio ove godine, ističu poljoprivredni stručnjaci Jagodine.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE