Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Ugrožen izvoz proizvoda životinjskog porekla

    U Bosni i Hercegovini ne postoji nijedan akreditiovana laboratorija koja može izvršiti monitoring ostatka lekova, teških metala, pesticida, što je neophodno kako bi proizvodi životinjskog porekla mogli da se  izvoze u zemlje Evropske unije.
     
    – U nedostatku domaćih, analize se rade u laboratorijama iz okruženja koje su akreditovane i priznate od strane Evropske komisije. To su laboratorije u Beogradu, Zagrebu, i Ljubljani. Što se tiče sredstava koja se izdvajaju po tom pitanju, to je 150.000 maraka iz našeg budžeta – rekao je za „Avaz“ Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.
     
    Nedić tvrdi da to nisu dovoljna sredstva, jer za plan praćenja eventualnih štetnih ostataka treba izdvojiti skoro 560.000 maraka. Plan praćenja rezidua donosi se svake godine u BiH i usklađen je s normama EU.
     
    – BiH ima izuzetno dobre laboratorije koje s vremenom nisu uložile dovoljno energije da privedu i ovaj sistem akreditacije. Kada smo morali da otkažemo domaćim laboratorijama koje nisu akreditovane, u toku narednog meseca pet laboratorija podnelo je zahtev za akreditaciju – kaže Nedić.
     
     
    Glavni proizvodi koji će biti ugroženi ukoliko se zatvori izvoz prema Hrvatskoj, prema Nedićevim rečima, su mlečni proizvodi i termički tretirani proizvodi od mesa…
     
    – Naša najveća mlekara izvozi 65 posto na hrvatsko tržište. To znači da bi, ako iz mlekarskog sektora ne možemo da planiramo izvoz na to tržište, desetak hiljada farmera bilo onemogućeno da preda mleko – zaključio je Nedić.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE