Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    HPV uzročnik srčanog i moždanog umora?

    Jedna nova studija je pronašla vezu između dva tipa HPV-a koja izazivaju karcinom i srčanog i moždanog udara. Žene koje imaju humani papiloma virus (HPV) izložene su dvostruko većem riziku od srčanog i moždanog udara u odnosu na one koje ga nemaju, pokazali su rezultati istraživanja američkih naučnika sa Univerziteta u Teksasu.
     
    Oni su otkrili da žene pozitivne na HPV, koji je jedan od najčešćih uzročnika polno prenosivih bolesti, imaju veći rizik da obole od srčanih bolesti. Iako su potrebne dugogodišnje studije da bi se potvrdila ta veza, naučnici pominju vakcinisanje protiv HPV-a kao važnu preventivnu meru.
     
    Vakcina štiti od dve vrste tog virusa koji je odgovoran za 70 odsto slučajeva karcinoma grlića materice. Analiza zdravstvenih podataka o oko 2.500 američkih žena starosti između 20 i 59 godina pokazuje da je 44,6 odsto njih imalo neku vrstu HPV-a, dok je 23 posto obolelo od karcinoma kao posledice virusa.
     
    Međutim, utvrđeno je i da su dve vrste virusa odgovorne za razvoj karcinoma bile snažno povezane s bolestima srca. Naučnici smatraju da bi zato vakcina protiv HPV-a mogla biti dobra prevencija.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE