Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Depresija podloga za demenciju

    Vodeći psiholozi smatraju da žene koje boluju od depresije imaju veći rizik za razvoj demencije u poznijem razdoblju svog života, prenosi portal Moj doktor.

    Na konferenciji posvećenoj starenju i pamćenju koja je održana u kanadskom gradu Torontu, klinički psiholog Nasrin Khatri utvrdila je da depresija može udvostručiti rizik da osoba razvije Alćajmerovu bolest i druge oblike demencije.

    Doktor Khatri iz Centra za starenje Bejkrest iz Toronta utvrdila je i da sve više žena tokom života može razviti demenciju obzirom da sve više žena živi duže.

    „Što je populacija starija, to je više slučajeva depresije obzirom da je depresija vrsta poremećaja koja se javlja u mladosti i traje celi život“, kazala je dr Khatri.

    Ona je objasnila da su žene, naročito srednjeg doba, podložnije depresiji od muškaraca budući da imaju višestruke uloge, kako u vaspitanju dece, tako i u brizi o roditeljima.

    Osim toga, dodaje Khatri, smatra se da su za povećani rizik za depresiju kod žena odgovorni i hormonski ciklus i metode kojima se žene nose sa stresom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE