Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zgrade gube i do 70 odsto energije

    Veliki broj zgrada u Srbiji izgrađen je bez termoizolacije, zbog čega se gube velike količine energije, a za njihovu izolaciju bilo bi potrebno i do 800 miliona evra, ukazano je danas na skupu o izolaciji u zgradarstvu i energetskoj efikasnosti.

    Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić je rekao da je veliki broj zgrada, više od 75 odsto, izgrađen pre 70-tih godina prošlog veka, što znači da nemaju termoizolaciju, ali da bi njihova energetska efikasnost mogla da se poboljša i do 80 odsto.
     
    „Prvi korak je da se smanje gubici. Kroz spoljne zidove i prozore bez termoizolacije odlazi nam oko oko 70 odsto energije“, istakao je on na skupu koji je u Beogradu organizovao Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost i kompanijom Henkel Ceresit.
     
    Kovačić je naveo da je utvrđen program za razvijanje energetske efikasnosti do 2012. i mere za izolaciju i dodao da bi, prema procenama, za izolaciju višeporodičnih i jednoporodičnih stambenih zgrada bilo potrebno do 800 miliona evra.
     
    On je naveo da je u potrošnji finalne energije učešće domćinstava, poljoprivrede i javnih i komercijalnih delatnosti iznosi nešto manje 40%, a da je udeo domaćinstava u potrošnji struje veoma veliki i da iznosi između 50% i 60%. Od toga najveći deo, oko 60%, odlazi na grejanje, a 30% na električne uređaje. Kao novinu je naveo i povećanje potrošnje zbog hlađenja u letnjem periodu.
     
     
    Predsednica Upravnog odbora CEDEF-a Jovanka Arsić-Karišić rekla je da će za finansiranje projekta izolacije ključnu ulogu imati Fond za energetsku efikasnost i Razvojna banka Srbija, koji treba da budu uspostavljeni. Ona je navela da je, prema procenama nadležnih, za izolaciju zgrade od 100 kvadratnih metara potrebno oko 2.300 evra.
     
    Učesnici skupa istakli su značaj uvođenja energetskih pasoša za zgrade koje se očekuje sledeće godine.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE