Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Utešna nagrada za putare Nibensa – čišćenje snega

    Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je danas da će Vlada Srbije obezbediti posao za putare iz Nibensa i kritikovao banke, koje su najveći poverioci preduzeća iz te grupacije, zbog nerazumevanja.
     
    Mrkonjić je novinarima, prilikom obilaska radova na Gazeli, rekao da je „država učinila sve“ i zadržala firme iz Nibensa na ugovorenim poslovima, iako se zbog toka kasni na projektima.
     
    „Banke koje su najveći poverioci Nibensa trebalo je da organizuju samo menadžment, odnosno da nađu četiri – pet inženjera koji bi vodili firme, jer su svi koji su vodili Nibens u zatvoru. One to nisu uradile i vode neke svoje politike“, kazao je ministar za infrastrukturu. Mrkonjić je naglasio da su bankari za njega „najveće razočaranje“.
     
    Generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak kazao je da će preduzeća iz Nibens grupe biti angažovana na zimskom održavanju puteva, u skladu sa raspoloživom opremom i mehanizacijom.
     
    Drobnjak je precizirao da će preduzeća iz Nibensa raditi preko firmi Srbijaput i Vojvodinaput i dodao da će ta dva preduzeća pomagati da se kupe gorivo i materijal potreban firmama iz Nibensa za zimsku službu. Kako je dodao, to što zarade neće biti dovoljno za celu platu, ali će omogućiti da zaposleni u Nibensu dobiju bar neki novac.
     
    „Putevi Srbije će se truditi da održavanje puteva ne bude ugroženo i uvek će imati neku alternativu na deonicama koje održava Nibens“, kazao je Drobnjak.
     
    Računi preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugova od 180 miliona evra, od čega 130 miliona evra bankama. Zbog toga je sa bankama postignut dogovor o restrukturiranju preduzeća kroz stečaj. Početak restrukturiranja odložen je do kraja oktobra, a prema informacijama sindikata, radnicima se duguje između dve i četiri plate.
     
    Sindikati pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe protestovali su u više navrata pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu, zahtevajući rešavanje problema dugovanja tih firmi, i da im se omogući rad. Proteste su prekinuli 24. oktobra.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE