Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Berba kukuruza završena, rod manji nego lane

    Ovogodišnja berba kukuruza u Srbiji uglavnom je završena, a rod je dosta slabiji nego prošle godine i procenjen je na oko 6,2 miliona tona, izjavio je danas Tanjugu direktor udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković.
     
    Rod kukuruza za oko 15 odsto je manji nego lane, a sa prelaznim zalihama od 300.000 tona, na raspolaganju imamo ukupno oko 6,5 miliona tona kukuruza, precizirao je Saković. On je rekao da je berba kukuruza brzo završena jer su vremenske prilike bile pogodne, a da ta žitarica nije skinuta sa svega par procenata ukupnih površina na kojima ratari „iz nekog razloga ne žele da beru“.
     
    Saković je ukazao i da Srbija ima manjih problema u izvozu te žitarice zbog otežane otpreme robe zbog niskog vodostaja na Dunavu i smanjene tražnje na svetskom tržištu, što „vrši mali pritisak na domaćem tržištu, pa su cene u blagom nagoveštaju pada“.
     
    „Cene kukuruza u svetu padaju, a osnovni razlog je kriza koja je u celom svetu donekle smanjila potrošnju, pa i potrošnju kukuruza u proizvodnji stočne hrane“, rekao je Saković.
     
    „Mi imamo manjih problema kada je izvoz u pitanju, jer vodostaj na Dunavu nikako da se stabilizuje, još uvek je nizak, i kukuruz se izvozi mnogo manje nego što je to bilo prethodnih godina, i otprilike kasnimo jedan mesec u otpremi robe„, naveo je on.
     
    „Kukuruzom se kod nas trguje po ceni od 15,50 do 15,80 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV). To se ne uklapa u svetske cene, jer je cena kukuruza već pala“, ukazao je Saković. On je ocenio da bi „neka normalna cena na Dunavu bila oko 150 evra (po toni)“, dodajući „da znamo da su 10 evra troškovi izvoza“.
     
    „Očekujemo da ćemo, ako se vodostaj na Dunavu stabilizuje, izvesti oko milion i po tona kukuruza. Taj izvoz je manji nego prošle (ekonomske) godine kada je nedostajala svega jedna tona do 2 miliona tona“, kazao je Saković.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE