Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kolorektalni kancer češći kod gojaznih

    Starije odrasle osobe s viškom telesne težine su pod većim rizikom od raka debelog creva i rektuma (kolorektalnog kancera) nego njihovi vitkiji vršnjaci, pri čemu bi kod žena fizička aktivnost mogla da smanji učestalost tog oboljenja, poručili su holandski stručnjaci sa Mastrihtskog univerziteta.
     
    Studijom je obuhvaćeno preko 120.000 odraslih Holanđana, starosti od 55 do 69 godina, koji su praćeni tokom 16 godina, izvestila je novinska agencija Rojters.
     
    Tokom tog perioda, kod oko dva odsto ispitanika se pojavio tumor debelog creva ili rektuma, pretežno ovaj prvi. Utvrđeno je da je rizik od tog oboljenja za 25 odsto veći među muškarcima koji su na početku istraživanja imali znatan višak telesne težine ili su i formalno bili gojazni, nego među onima normalne trežine.
     
    Odlučujući faktor je izgleda obim oko struka. Oni ispitanici koji su nosili pantalone najvećeg broja su bili pod čak 63 odsto većim rizikom od kolorektalnog kancera od ispitanika koji su bili najvitkiji u struku.
     
    Među ženama je, međutim, širina pojasa bila rizičan faktor za kolorektalni kancer samo ukoliko su bile fizički nedovoljno aktivne, odnosno ukoliko su se fizičkom aktivnošću bavile ispod 30 minuta dnevno. Ispitanice koje su nosile konfekcijski broj pantalona 44, a pri tom su bile i nedovoljno aktivne, su bile pod 83 odsto većim rizikom da obole od kolorektalnog kancera, nego one užeg struka i fizički aktivne 90 minuta dnevno.
     
    Vođa ovog istraživanja Lora Hjuis napominje da su neke ranije studije abdominalnu gojanost već dovodile u vezi s dijabetesom i srčanim bolestima, a naročito s hroničnim zapaljenskim procesom manjeg intenziteta. Ono što nije jasno je zašto fizička aktivnost smanjuje rizik od kolorektalnog kancera samo kod gojaznih žena, a ne i kod gojaznih mušakraca, priznaje Hjuisova.
     
    Osim stomačne gojaznosti, u rizične faktore za tumore debelog creva i rektuma spadaju starost, bolovanje od kolitisa ili Kronove bolesti, porodična istorija rečenih vrsta tumora i pušenje.
     
    Neke studije su dovodile u vezu sa kolorektalnim kancerom i ishranu bogatu životinjskim mastima, a siromašnu voćem, povrćem i vlaknastim materijama.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE