Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nibensova preduzeća idu u stečaj

    Ministarstvo ekonomije Vlade Srbije nastojaće da pomogne i reorganizacijom kroz stečaj reši problem preduzeća koja su u sastavu Nibens grupe, ali nisu u nadležnosti Agencije za privatizaciju, izjavio je danas resorni ministar Nebojša Ćirić u Sremskoj Mitrovici.

    „Pokušaćemno u dogovoru sa bankama da za svako individualno preduzeće uradimo reorganizaciju kroz stečaj“, rekao je ministar Ćirić novinarima posle potpisivanja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za podsticanje investicija italijanskom preduzeću „Lames“.

    Agencija za privatizaciju raskinula je u četvrtak kupoprodajne ugovore za četiri preduzeća, članice „Nibens grupacije“. Razlozi za raskidanje ugovora su neispunjavanje većeg broja ugovornih obaveza u svakom preduzeću – neodržavanje kontinuiteta poslovanja, neizvršavanje investicionih obaveza, odredbi socijalnog programa, raspolaganje imovinom suprotno odredbama ugovora i neplaćanje kupoprodajnih rata.

    Krediti od 130 miliona evra, koje su banke dale Milu Đuraškoviću i njegovim putarskim preduzećima „Nibens grupe”, kako je krenulo, neminovno će ojaditi same kreditore. Upućeni kažu da je to sasvim izvesno i da banke neće moći da izvuku uloženi novac. Koliki će im biti gubitak na ovom poslu, još je nepoznato, jer banke, iz njima znanih razloga, to ne žele da saopšte.

    Poznavaoci prilika kažu da su neke banke, opet iz njima poznatih motiva, odbile da preduzeća budu restruktuirana, što je podrazumevalo reprogram duga na deset godina. Očekivalo se da će u tom periodu ova preduzeća otplatiti zajmove, a odlaskom u stečaj, prognozira se, mogu da izvuku tek 10 odsto pozajamljenih para.

    Kako piše „Politika“ u javnosti se već sumnja da banke, koje su prvo dale, pa odbile saglasnost na restruktuiranje, zapravo „čiste” tržište za dolazak nekog novog i to stranog igrača koji bi preuzeo njihove poslove. U ovakvoj spekulaciji nameće se pitanje da li će taj neki novi igrač bankama nadoknaditi uložene milione.

    Gubitak banaka je neminovan zato što ne mogu naplatiti dug ni iz založene imovine, menica i obezbeđenja državnim plaćanjima. Za neke od njih, u slučaju nekih kredita, sredstva obezbeđenja su stavljena na novac koji država uplaćuje putarima za izvedene poslove, što znači da ih putari, praktično nisu ni videli, jer ih je banka automatski skidala (ili će ih skidati) s računa kada prispeju.
     
    Radnici ovih preduzeća u više navrata su tražili rešavanje njihovog statusa posle hapšenja vlasnika „Nibene grupacije“ Mila Đuraškovića, protiv koga je takođe u prošli četvrtak Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu.

    Đurašković je sa grupom saradnika uhapšen u maju. I pored nastojanja da banke, najveći poverioci postignu dogovor oko reprograma dugovanja preduzeća iz Nibens grupe, rešenje nije nađeno. Ćirić je kazao da je obaveza ministarstva da omogući deblokadu računa tih preduzeća kako bi ona počela normalno da rade.
     
    Ministar je objasnio da gotovo sva preduzeća imaju posao, kvalitetne radnike te mora da im se pomogne, ali da je neodgovorno ponašanje Đuraškovića dovelo 5.000 ljudi u nezavidnu situaciju. Dugovanja putarskih preduzeća koja su poslovala u okviru „Nibens grupacije“ dostigla su iznos od oko 180 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE