Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema više prepreka za ulazak Rusije u STO

    Rusija i Gruzija potpisale su danas sporazum kojim se ukidaju prepreke za ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), objavili su ruski mediji.

    Dokument se odnosi na carinsko upravljanje i praćenje trgovine robama na granici između Rusije – Abhazije, kao i Južne Osetije koje će kontrolisati međunarodni inspektori, javlja Ria Novosti. Do kompromisnog sporazuma došlo je uz posredovanje Švajcarske.

    U sedištu međunarodne organizacije u Ženevi je za 10. novembar planirana završna sednica Radne grupe za ulazak Rusije u STO, na kojoj sve članice, više od 60 zemalja, moraju da odobre paket potrebnih dokumenata, prenosi Glas Rusije. Dokumenti će zatim biti prosleđeni na ministarsku konferenciju trgovinske organizacije koja je planirana od 15. do 17. decembar.

    Rusija, koja o ulasku u STO pregovara od 1993. godine, je poslednja velika ekonomska sila koja još nije članica organizacije.

    Da bi Moskva bila primljena potrebno je da dobije odobrenje svake od 153 države članice. Gruzija se povukla iz pregovora sa Rusijom u aprilu 2008. godine nakon što su ukinute ruske ekonomske sankcije protiv Južne Osetije i Abhazije. Krajem 2008. godine Tbilisi je prekinuo diplomatske odnose sa Moskvom nakon što je Rusija priznala ove dve republike. Ponovni rusko-gruzijski pregovori o STO počeli su u martu uz posredovanje Švajcarske. Pošto je sada povučen veto Gruzije ne postoji nikakva prepreka za prijem Rusije.

    Međunarodna rejting agencija Fič smatra da će ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju pozitivno uticati na ekonomiju te zemlje i ubrzati tempo rasta.

    Omogućivši ruskim kompanijama širi pristup svetskom tržištu, članstvo u STO će smanjiti zavisnost Rusije od oscilacija cena sirovina, smatraju analitičari. U srednjoročnoj perspektivi, ukoliko se obaveze prema STO budu u potpunosti sprovodile, učlanjenje će poboljšati poslovnu klimu u Rusiji i podstaći privlačenje direktnih stranih investicija.

    Potvrdivši suvereni rejting Rusije na nivou „BBB“ uz pozitivnu prognozu, Fič je početkom septembra upozorio da „nagli i dugotrajni pad cena nafte može da pogorša pokazatelje rejtinga“. Agencija smatra da će diversifikacija ekonomije, koju će ubrzati članstvo u STO, smanjiti negativne posledice sličnih oscilacija cene nafte.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE