Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 10 odsto

    Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici, nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i novembarske projekcije inflacije, odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,75 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 10 odsto, saopštila je NBS.

    Inflacija je nastavila da se smanjuje u skladu sa projekcijom NBS, koja je objavljena u avgustovskom Izveštaju o inflaciji. Smanjivanje inflacije očekujemo i u narednom periodu, kaže se u saopštenju i dodaje da će ključni dezinflatorni faktori biti oslabljeni troškovni pritisci na rast cena hrane, niska agregatna tražnja, kao i usporeni rast regulisanih cena. Procesu dezinflacije će doprineti i nastavljanje pada inflacionih očekivanja.

    Rast svetske privrede će biti, kako se procenjuje, znatno sporiji nego što se donedavno očekivalo zbog rastuće neizvesnosti izazvane krizom javnog duga u pojedinim članicama zone evra.Prognoze rasta ekonomske aktivnosti za većinu zemalja za ovu i narednu godinu revidiraju se naniže.To se u Srbiji odražava na nižu od očekivane izvoznu tražnju i privredni rast, kao i na jačenje dezinflatornih pritisaka.

    U uslovima povećane globalne neizvesnosti, podršku očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti daje zaključeni stendbaj-aranžman iz predostrožnosti s MMF-om, kao i upravo objavljena potvrda stabilnog kreditnog rejtinga Srbije, ističe se u saopštenju.

    Izvršni odbor i ovaj put potvrđuje uverenje da će se pad međugodišnje inflacije nastaviti i da će se inflacija vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u prvom tromesečju naredne godine. Kretanje referentne kamatne stope u budućnosti zavisiće od projekcije inflacije i ostvarivanja rizika, pre svega u međunarodnom okruženju i u oblasti fiskalne politike.

    Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. decembra, saopštila je NBS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE