Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najviše izvozimo u Nemačku, a uvozimo iz Rusije

    Glavni izvozni partner Srbije u prvih devet meseci ove godine bila je Nemačka, u koju je izvezena roba vredna 1,013 milijardi evra, a glavni uvozni partner Ruska Federacija, iz koje je uvezena roba za 1,88 milijardi, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

    U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke, bile su Italija sa 1,012 milijardi dolara i Bosna i Hercegovina sa 890,3 miliona dolara. Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Ruske Federacije, bile su Nemačka sa 1,63 milijarde dolara i Italija sa 1,27 milijardi dolara. Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.

    Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 1,15 milijardi dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvožđa i čelika.

    Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Albanijom.

    Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa. Sledi deficit sa Kinom, Nemačkom i Mađarskom. Razmena sa Italijom je uravnoteženija i pokrivenost uvoza izvozom iznosi 80 odsto.

    Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije u izvozu najveće učešće imali su i gvožđe i čelik sa 802 miliona dolara, obojeni metali – 705 miliona, električne mašine i aparati – 563 miliona, žitarice i proizvodi od njih – 540 miliona i povrće i voće – 467 miliona.

    Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu bile su nafta i naftni derivati sa 1,44 milijarde dolara, prirodni gas – 772 miliona, obojeni metali – 601 miliona, industrijske mašine za opštu upotrebu i električne mašine i aparati sa po 588 miliona.

    Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima visoko učešće u ukupnom uvozu od 16,8 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE